avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun comun, cota parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun comun, cota parte

Daca doi soti detin impreuna un apartament poate unul din ei sa-si vanda cota-parte inainte de a se stabili partajul si urmand a se stabili ulterior care a fost partea lui? Daca da i-ar putea vinde copilului minor?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 09:32, 23 Iunie 2010
Sotii detin bunurile dobindite in timpul casatoriei in proprietate codevalmasa, adica nu se stie cota parte cuvenita fiecaruia, cota care se va stabili cu ocazia partajului, deci nu poate instraina neavind precizata o asemenea cota
In timpul casatoriei, unul dintre soti nu poate instraina cota parte din dreptul de proprietate, intrucat ceea ce caracterizeaza devalmasia este faptul ca niciunul dintre acestia nu are individualizata o cota parte, indeala,abastracta, din bun.

Cei doi soti ,insa , pot incheia acte translative de proprietate.

Cand proprietatea comuna va fi sistata,prin imparteala
, minorul va putea dobandi, printr-o tranzactie, spre exemplu , prezentata in fata instantei , o cota parte din dreptul de proprietate.

Aceasta invoiala va fi consfintita intr-o hotarare de expedient.

Puteti sa imi spuneti ce inseamna acte translative de proprietate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! - divort fara partaj, cedare cota copilului nadia22 nadia22 daca parintii mei au divortat fara partaj.cum pot intra in posesia apartamentului daca unul din parinti doreste asta (vezi toată discuția)