avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie desfacere contract de munca.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie desfacere contract de munca.

Buna ziua!
Am primit pe data de 07 iunie 2010 notificarea prin care sunt anuntat de "decizia societatii de a restructura posturile de ..."
Spicuiesc din notificare.
" In temeniul dispozitiilor art. 73 din Legea 53/2003 - Codul Muncii, art 74 (2) din CCM unic la nivel National pe anii 2007-2010 (Nu inteleg de ce nu specifica aici Unic national la nivel de ramura de comert 2009-2010) , art. 68 (2) (3) din CCM la nivelul societatii emite prezenta:
NOTIFICARE
Incepand cu data prezentei notificari Societatea acorda preaviz de 20 de zile.."
Ce trebuie sa contina Decizia de Incetare ca intr-adevar ea sa fie o decizie de desfiintare post (sa pot sa ma prezint pentru somaj) si ce ar trebui sa mai fie scris in acea decizie cu privire la salariile compensatorii si alte drepturi. Adica sa nu ma trezesc ca de fapt ce am semnat eu este, eventual, un acord de incetare a contractului de munca prin acordul partilor. Ca sunt in stare sa ne duca cu zaharelul.
Cand o sa fiu chemat pentru a mi se da Decizia de Incetare a CIM sunt obligat sa o semnez pe loc sau pot cere sa o studiez si sa revin dupa 30 de minute sa zicem? Sau trebuie sa o semnez acolo in biroul resurse umane?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
lauricafl, utilizator
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 14:50, 23 Iunie 2010
Conform Codului Muncii
ART. 74 (1) Decizia de concediere se comunica salariatului în scris şi trebuie sa conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, în condiţiile art. 64.
ART. 75 Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului


nimeni nu va poate obliga sa semnati. Sfatul meu este sa luati decizia , si, inainte de a semna sa consultati un avocat. pe dreptul dvs., angajatorul nu sepoate opune.
Am spus acest lucru celor de la HR si au zis ca daca nu o semnez ei nu mi-o dau. O sa o trimita prin posta acasa, asa au zis.

Nu vor sa o dea decat daca o semnez la ele in birou.

Am vreo lege care sa imi dea dreptul de a o lua pentru consult?
Notificarea pe care ati primit-o se refera la faptul ca societaea va desfiintaeza postul si va instiinteaza ca o sa fiti 20 zile lucratoare in preaviz.

Art.73 din Codul muncii si art.74 alin.2 din Contractul colectiv de munca la nivel national, specificate in notificare, se refera la obligativitatea acordarii perioadei de preaviz in cazul concedierii intervenite nu din vina angajatului.

Dupa perioada de preaviz se va emite decizia de concediere cu art. 65 alin.1 din Codul muncii, care, potrivit art.74 din Codul muncii, trebuie sa contina:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.

Decizia trebuie sa contina si termenul si instanta judecatoreasca la care poate fi atacata.

In ceea ce priveste teama dumneavotra de a nu va inceta contractul de munca cu acordul partilor, trebuie sa stiti ca:
Contractul de munca va inceta prin acordul partilor sau prin demisie doar daca dumneavsotra faceti o cerere in acest sens. In aceste situatiii contractul de munca inceteaza cu art.55 lit.b din Codul muncii=acordul aprtilor (fara a efectua perioada de preaviz specificat in contractul de munca) sau art.79 alin.1 din Codul muncii=demisie (contractul de munca incetaeza dupa perioada de preaviz specificata in contractul de munca).
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
Elena Savciuc, Consultant resurse umane
Tine de libertatea persoanei, drept constitutional si drepturile omului. ma intreb daca o sa incetam vreodata sa ni se impuna si noi sa acceptam procedee din astea comuniste gen: semneaza ca altfel vezi tu...mai tine si de noi sa ne aparam drepturile, nu credeti?
daca nu va lasa s-l consultati macar, sa v-o trmita prin posta
Va rog, daca aveti la indemana vreo lege exacta, cu care sa ma prezint. Sa dau in scris, Conform legii x, din drepturile omului am dreptul la a vedea aceasta decizie si a o studia inainte de a o semna.

Alte discuții în legătură

Restructurarea postului - va rog sa-mi dati un sfat! richard haideu richard haideu Buna seara! Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturi! Astazi am primi notificarea de preaviz privind desfiintarea postului meu de economist/marketing ... (vezi toată discuția)
Rog urgent art 73 si art 65 din codul muncii anne_marieee anne_marieee articolul 73 alin 1 are legatura cu art. 65 alin 1 pentru persoanele care revin la munca din concediu crestere copil ( bene ficiaza de somaj?) (vezi toată discuția)
Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)