avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... rog urgent art 73 si art 65 din codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

rog urgent art 73 si art 65 din codul muncii

articolul 73 alin 1 are legatura cu art. 65 alin 1 pentru persoanele care revin la munca din concediu crestere copil ( bene ficiaza de somaj?)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 27 Noiembrie 2009
art. mentionate pot avea legatura intre ele, dar fiecare se refera la una spect privind relatia de munca, si se poate si sa nu aiba legatura intre ele.
oricum, nu prea au niciunul legatura directa cu conditiile beneficierii de somaj.

poate daca ne dati mai multe detalii, raspunsul va fi mai clar.
Sunt complementare

Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

am fost 2 ani in crestere copil concediu de crestere copil am beneficiat de indemnizatie 2 ani am revenit la munca am lucrat 8 zile ma platit si dupa aia mi-a spus ca nu are cu ce sa ma mai plateasca , a spus ca ma va baga in somaj , de pe 1 noiembrie 2009 cu articolul 65 alin 1 in prezent mi-a dat sa semnz o decizie cu articoulu 73 alin 1 care specifica doar ca nu mai poate sa ma tina din cauza economica si ca am preaviz de 20 zile in care am 4 ore lucatoare. ce fac????? nu stiu
In plus, potrivit contractului colectiv de munca unic la nivel national, termenul de preaviz este 20 de zile lucratoare.
Salariatii concediati in baza 65(1) au dreptul si la preaviz de 20 de zile lucratoare, si la somaj (daca indeplinesc celalalte conditii).
cele de mai sus sunt valabile pentru orice salariat, inclusiv pentru cei care revin la lucru din concediu de crestere a copilului.
____________
continuare:
se pare ca angajatorul dvs. a desfiintat postul dvs., si acum sunteti in preaviz, din pacate.
aveti drpetul sa lucrati doar 4 ore/zi, si sa fiti platita 8.
teoretic, aveti si dreptul la somaj.
la prima vedere, angajatorul procedeaza legal.
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
smeagull, utilizator
Va referiti la procedura de concediere -dreptul de preaviz - in cazul unei persoane care revine din concediu crestere copil?
Daca da, trebuie sa stiti ca in cazul concedierii in ceea ce priveste perioada de preaviz se aplica prevederile art. 74 CCMUNN
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.

Daca indeplineste conditiile de stagiu de cotizare, da poate beneficia de somaj.

Alte discuții în legătură

Somaj 73 alin 1 ce in seamna? anne_marieee anne_marieee articolul 65 alin 1 are legatura cu art. 73 alin 1 pentru persoanele care revin la munca din concediu crestere copil ( beneficiaza de somaj?) (vezi toată discuția)
Activitate suspendata - mamici revenite din cic r111 r111 Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. ... (vezi toată discuția)
Reorganizare-desfiintare post vikipatru vikipatru In urma reorganizarii, s-a decis desfiintare postului meu. AGA dateaza 03/10/2008, mi-a fost aduss la cunostinta acest fapt, ca sunt concediata 06/10/2008. ... (vezi toată discuția)