1. Aceste articole sunt din Codul muncii:
- Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
- Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
2. Art. 65(1) inseamna ca salariatul este concediat din motivul de esfiintarea a postului (este o concediere individuala).
3. Ca urmare se aplica art.73(1) adica salariatul beneficiaza de preaviz. acest articol este completat de CCMUNN care este mai favorabil salariatului si spune ca acest preaviz este de 20 d zile lucratoare.
4. Concedierea cu art.65(1) da dreptul ca salariatul sa beneficieze de indemnizatie de somaj.
Ca urmare se aplica art.73(1) adica salariatul beneficiaza de preaviz. acest articol este completat de CCMUNN care este mai favorabil salariatului si spune ca acest preaviz este de 20 d zile lucratoare.
Beneficiez de somaj??? si in cat timp se depun actele la somaj de cand incepe preavizul ?
1. Angajatorul va da o scrisoare de preaviz, cu cele 20 d zile lucratoare, iar la sfarsitul acestuia va inmaneaza decizia de concediere.
2. Pentru a primi indemnizatie de somaj cu data concedierii trebuie sa depuneti actele la AJOFM in termen de 30 de zile de la data concedierii.
3. Daca depuneti actele dupa aceste 30 de zile (dar nu mai traziu de 12 luni de la data concedierii) veti primi indemnizatia de somaj de la data depunerii actelor.
4. Va redau si din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
ce este mai bine pentru angajat:
1. ARTICOLUL 65 alin1 urmat de articolul 73 alin 1
2 ARTICOLUL 65 alin 1 urmat de articolul 74
3 ARTICOLUL 65 alin1 uramt de articolul 78
pentru desfacere contract de munca nu din vina angajatului si a putea beneficia de somaj ?
1. Intrebarea dvs. nusi are rostul.
2. Art.74 se aplica oricum iar art.78 este aplicabil daca salariatul contesta decizia de concediere.
3. Concedierea cu art.65 din Codul muncii da posibilitatea obtinerii indemnizatiei de somaj, indiferent de ce alt atricol este urmat.
Somaj
baciu loredana
in 9 sept copilul meu a implinit 2 ani si normal ar fi trebuit sa merg la lucru dar postul meu a fost redus
angajatorul si voi ramane in somaj
dar ... (vezi toată discuția)