avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj 73 alin 1 ce in seamna?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj 73 alin 1 ce in seamna?

articolul 65 alin 1 are legatura cu art. 73 alin 1 pentru persoanele care revin la munca din concediu crestere copil ( beneficiaza de somaj?)
Buna seara eu azi am semnat acest preaviz eu am dreptul la somaj si cand as putea sa depun actele pentru somaj daca se poate sa imi raspundeti
Conform prevederilor art.73(1)din Codul Muncii incepanad cu data de 5.01.2010 vi se aacorda un preaviz de 20 de zile lucratoare dupa expirarea caruia ,respectiv la data de 31.01.2010 contractul dumneavoastra de munca va inceta , se va primi remuneratia corespunzatoare celor 20 de zile de preaviz dar dorim sa va acordam tot timpul liber in aceste 20 de zile ,fara a va mai prezenta la magazin .
In conformitate cu art.74(2)din Contractul de Munca unic la nivel national pe anii 2007 -2010 , in perioada preavizului aveti dreptul sa absentati 4 ore pe zi de la programul institutiei fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.Orele absentate se pot acorda prin cumul.
In conformitate cu prevederile art.78(1) din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2007-2010 SC Tenta Design Company SRL va va acorda o compensatie echivalenta cu un salariu de baza lunar brut avut la data desfacerii contractului de munca , in afara drepturilor cuvenite la zi .
Intrebarea mea este m-au concediat sau m-au disponibilizat ca nu pricep nu cunosc foarte bine legea daca ma puteti sfatui si lamuri cu cateva lucruri .
V a multumesc cu respect Felicia Ghita Luminita
1. Credeti ca are importanta termenul folosit? Ati fost concediata (prin disponibilizare) individual, conf. art.65 din Codul muncii.
2. Daca preavizul de 20 de zile lucratoare incepe pe 05.01.2010 atunci ultima zi de preaviz este 01.02.2010. Deci concedierea trebuie sa fie cu data 02.02.2010.
3. In rest angajatorul a p[rocedat corect.
4. Sa nu uitati sa cereti adeverinta tip pentru somaj.
va multumesc frumos pt raspuns.
Nu seful meu ma anuntat pe 4 ianuarie ca va renunta la mine si la alti colegi ca dansul nu ne mai poate platii salariile si asta nu intelegeam ce inseamna disponibilizare sau concediere este tot aia dar se aplica la fiecare anumite legi cred ca am inteles bine .
Va multumesc inca o data o seara frumoasa in continuare .
Cu mult respect Felicia Luminita Ghita

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog urgent art 73 si art 65 din codul muncii anne_marieee anne_marieee articolul 73 alin 1 are legatura cu art. 65 alin 1 pentru persoanele care revin la munca din concediu crestere copil ( bene ficiaza de somaj?) (vezi toată discuția)
Somaj baciu loredana baciu loredana in 9 sept copilul meu a implinit 2 ani si normal ar fi trebuit sa merg la lucru dar postul meu a fost redus angajatorul si voi ramane in somaj dar ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie de somaj?(1) Tinaya Tinaya Lucrez la o firma de aproape 2 ani de zile,iar in decursul zilei de ieri am avut frumoasa surpriza sa fim anuntati ca firma se va inchide din motive ... (vezi toată discuția)