avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Cerere CEDO respinsa
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Cerere CEDO respinsa

Buna Ziua!

Am o intrebare referitoare la o actiune la cedo care mi-a fost respinsa recent . In fond este vorba de o condamnare la 6 luni inchisoare la legea circulatiei, deoarece s-a constatat ca am circulat avand permisul suspendat, procesul verbal care dispunea sanctiunea nefiindu-mi comunicat conform OUG 2/2001 cu confirmare de primire sau prin afisare la domiciliu in caz in care refuz sa semnez sau daca nu sunt prezent , comunicarea facandu-se in baza unu borderou de scrisori nerecomandate.

In fine instanta de fond a dispus achitarea pe motiv ca nu exista fapta , insa instanta de apel a considerat ca respectiva comunicare este legal facuta desi incalca flagrant legea si casand sentinta din fond pronunta condamnarea, urmand ca instanta de recurs sa respinga recursul .

Asta ar fi in mare , ulterior am inaintat actiune la CEDo pentru incalcare 4 articole ale conventiei, cererea fiind facuta de un avocat, daunele fiind coantificate undeva la 650.000 euro, am primit codurile de bare, dar de o saptamana adica dupa aproximativ un an mi se comunica ca actiunea a fost respinsa , completul de 3 judecatori ne constatand o incalcare a conventiei ceea ce e cel putin absurd, mai mult sunt rugat sa nu solicit trimiterea cauzei in fata mari camere, deoarece hotararea este definitiva.

Din discutiile purtate cu alte persoane care au avut cauze la cedo am nteles ca problema ar fi intre ghilimele , faptul ca am trimis cererea in limba romana si se pare ca functionarii romani de la CEDO nu ar fi chiar bine intentionati, existand cazuri in care doua cereri similare doar una scrisa in franceza au avut parcursuri diferite , in cazul cele scrise in franceza s-a dispus despagubirea in 6 luni de la introducere iar ce-a in limba romana a fost respinsa.

in momentul de fata intentionez sa traduc cererea si sa solicit trimiterea cauzei in fata Mari Camere in termen de 3 luni, As dori mai multe detalii legate de asta , si anume : cum trebuie motivata , ce trebuie invocat , se foloseste acelasi formular tip etc.

Si ar mai fi o varianta sa retrimit cererea in una din limbile oficiale ale curti .

Ce ma sfatuiti?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ovidiuhanzu , utilizator 14:10, 26 Iunie 2010
va sfatuiesc......, sa nu va mai irositi timpul/nervi/banii, in scopul invocarii anumitor drepturi pretins a fi incalcate in fata curtii in speranta ca veti obtine despagubirea baneasca cu titlu de daune de care amintiti mai sus, pe de alta parte, chiar si in cazul unei existente nedreptati, puteti formula o cerere de revizuire ori o cerere de reabilitate care sa stearga in primul caz ( in ideea ca va fi admisa) urmele acestei pretinse nedreptati, din ce deduc, desi nu ati solicitat un asemenea raspuns, pot spune ca " necomunicarea procesului verbal" nu constituie motiv de nulitate a actelor procedurale in baza carora ati fost trimis in judecata si mai apoi condamnat, fiind vorba de o infractiune si nu de o contraventie, procedura difera putin iar unele vicii procedurale chiar si existente nu pot conduce la achitare, in cazul dumneavoastra.
nu inteleg ce inseamna ca fapta nu exista
daca ati savarsit o contraventie la legea circulatiei si vi s-a suspendat permisul banuiesc ca ati stiut inca de atunci.
apoi daca ati circulat stiind ca aveti permisul suspendat este infractiune.
ceva nu se leaga.
Astept in principal chestiuni legate de procedura in fata Curti , daca incepem acum sa judecam in fond cauza , , e mai greu ca nu aveti toate probele.
Fac insa precizarea ca necomunicandu-mise procesul verbal , care dispunea suspendarea dreptului de a conduce nu am avut cunostinta de acest lucru si plus de ata am fost lipsid de dreptul de a contesta daca consideram acest lucru.

In ce priveste reabilitarea sau revizuire , cunosc procedurile , dar daca eu consider ca mi-au fost lezate drepturile , pot ataca in fara CEDO, care urmeaza sa se pronunte sau nu .

Deci v-as fi recunoscator daca a-ti putea relata detalii legate de procedura in fata curti , si mai exact in fata Mari Camere.

Multumesc!



În baza art 43 al Convenţiei, oricare dintre părţi poate, cu titlu de excepţie, să depună în scris la grefă, într-un interval de 3 luni începând cu data pronunţării unei hotărâri date de o cameră, o cerere de retrimitere la Marea Camera indicând problema gravă cu privire la interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a Protocoalelor sale sau problema gravă de ordin general care potrivit părţii merită să fie examinată de Marea Camera.
Un colegiu de 5 judecători ai Marii Camere, constituit în conformitate cu art 24 alin.6 al regulamentului examinează cererea pe baza dosarului existent. El nu o reţine decât dacă estimează că acea cauză ridică într-adevăr o asemenea problemă. Decizia de respingere a cererii nu trebuie să fie motivată.
Atunci când colegiul reţine cererea, Marea Cameră statuează printr-o hotărâre.
De notat că atunci când o cauză a fost deferită Marii Camere, în baza art 30 sau a art 43 al Convenţiei, preşedintele Marii Camere desemnează ca judecători raportori pe unul sau – în cazul unei petiţii statale – pe unul sau mai mulţi dintre membrii săi .
Atunci când o cauză este deferită Curţii în baza art 5 alin.4 din Protocolul nr. 11 al Convenţiei, un colegiu de judecători ai Marii Camere, constituit în conformitate cu art.24 alin.6 al regulamentului de organizare şi funcţionare al Curţii decide, doar pe baza dosarului, dacă aceasta trebuie să fie soluţionată de către o cameră sau de către Marea Cameră.
Când cauza este soluţionată de către o cameră hotărârea acesteia este definitivă în conformitate cu art.5 alin.4 din Protocolul nr.11, iar art 73 din regulament este inaplicabil.
Cauzele transmise Curţii în baza art.5 alin.5 din Protocolul nr.11 sunt deferite Marii Camere de către preşedintele Curţii.
Pentru fiecare cauză care este transmisă în baza art.5 alin.5 din Protocolul nr. 11, Marea Camera este completată cu judecători desemnaţi prin rotaţie în cadrul uneia dintre grupurile menţionate în art.24 alin.3 al regulamentului, cauzele fiind atribuite alternativ fiecăruia dintre grupuri.
da , va multumesc foarte complex si documentat raspunsul .

Cu respect1

Alte discuții în legătură

Se comunica daca cererea este apreciata ca admisibila de cedo Antoanela Geaman Antoanela Geaman M-ar interesa daca Curtea comunica daca cererea a fost declarata admisibila si se merge mai departe sau nu comunica. In caz ca este declarata inadmisibila se ... (vezi toată discuția)
Procedura cedo in cazul radierii de pe rol sanduroman sanduroman Am primit raspund de la CEDO dupa o perioada lunga, 10 ani. Contrar asteptarilor, instanta europeana nu raspunde la toate capetele grave de cerere din ... (vezi toată discuția)
Recurs extraordinar handsu handsu Daca in cazul proceselor la CEDO exista recurs extraordinar , si care sunt conditiile ? (vezi toată discuția)