avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Procedura CEDO in cazul radierii de pe rol
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Procedura CEDO in cazul radierii de pe rol

Am primit raspund de la CEDO dupa o perioada lunga, 10 ani. Contrar asteptarilor, instanta europeana nu raspunde la toate capetele grave de cerere din plangere, respectiv luarea masurii arestarii preventive in baza unui mandat emis de procuror, judecarea pe fond a cauzei tot de catre judecatorul care a dispus luarea masurii arestarii preventive pe 30 de zile de 7 ori la rand, condamnarea pe latura penala cu disjungerea laturii civile la infractiunea de inselaciune (obligatorie, pentru aflarea valorii prejudiciului si dozarea pedepsei), latura civila judecata dupa 7 ani si se constata lipsa prejudiciului, etc. CEDO retine doar conditiile de detentie si durata lunga a procedurii de judecata pe latura civila. In baza declaratiei unilaterale a guvernului care acorda o suma modica, un comitet de 3 judecatori, imi radiaza plangerea de pe rol, cf. protocolului 14. Intrebarile mele sunt:
1.In termen de 3 luni, pot ridica acea suma de la guvern, altfel pierd si acea minima despagubire?
2.Mai pot cere retrimiterea in fata Marii Camere? Sau repunerea pe rol pentru ca nu mi s-a raspuns la toate capetele de cerere invocate? Acea hotarare a ramas definitiva?
3.Pot solicita o revizuire in cele 3 luni de gratie la ICCJ macar pentru durata lunga a procesului civil, respectiv casarea si rejudecarea cauzei?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 22:20, 25 Aprilie 2013
Stimat forumist,

a. Din păcate, va trebui să vă mulțumiți cu banii obținuți prin procedura Declarației-unilaterale.

b. Ca principiu, deferirea unei cauze în fața Marii Camere nu este un recurs. Această procedură este excepțională și urmărește, în principal, schimbarea/întregirea/întărirea jurisprudenței Curții Europene, nu neapărat o casare a unei hotărâri.

De altfel, precizați că speța dvs a fost judecată de un Comitet. În ceea ce privește competența Comitetului, Convenția prevede, în Art. 28, următoarele:

1. Un Comitet sesizat cu o cerere individuală introdusă în virtutea articolului 34 poate, prin vot unanim, a. să o declare inadmisibilă sau să o radieze de pe rol, atunci când o astfel de decizie poate fi luată fără o examinare complementară
b. să o declare admisibilă şi să adopte simultan o hotărâre asupra fondului cauzei, atunci când problema interpretării şi aplicării Convenţiei şi a Protocoalelor sale în cauza respectivă se înscrie într-o jurisprudenţă bine definită a Curţii ;
2. Deciziile şi hotărârile Curţii prevăzute în paragraful 1 sunt definitive.

c. În ceea ce privește capetele de aplicație care ar v-ar fi fondat o cerere de revizuire după câștig CEDO, se pare, din mesajul dvs, că Instanța din Strasbourg le-a văzut ca nefondate (nu a constatat violări ale Convenției cu privire la acestea) și le-a respins, în consecință, ca inadmisibile.

Prin urmare, șansele unei redeschideri a procedurilor în care să reluați judecata în baza căreia ați fost condamnat, imi scapă.

O procedură internă nu se redeschide pentru violarea Art. 6.1 în ceea ce privește durata nerezonabilă. Strict ca exemplu, ați fi putut redeschide procedurile în cazul unei încălcări ale Art. 6 în ceea ce privește imparțialitatea instanței, regimul administrării probelor...etc.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecare dupã câștig cedo. art. 408 indice 1 cod procedura penala. bgvl bgvl Am avut un proces penal si am fost condamnat definitiv pentru luare de mita dupa 11 ani si 7 luni. Pe toata perioada procesului(11 ani si 7 luni) am fost ... (vezi toată discuția)
Curtea europeana a drepturilor omului - procedura dupa inregistrare plangere apetra apetra Avem o plangere inregistrata la CEDO. Putem fi executati in Romania pe baza unei hotarari definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie daca procedura ... (vezi toată discuția)
Hotarare interna definitiva casata de c.e.d.o lucian79 lucian79 daca dau statul roman in judecata,in urma unui proces penal unde s-a dat hot.definitiva de condamnare de 10 ani,iar curtea europeana gaseste ca s-au incalcat ... (vezi toată discuția)