avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de inchiriere suprapus cu un contract de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de inchiriere suprapus cu un contract de concesiune...ce trebuie facut?

Buna ziua,

As dori sa stiu cui trebuie sa ma adresez ?
Primaria mi-a facut un contract de concesiune pe un spatiu cu o durata de 5 ani.
Luna trecuta, fara sa incalc in nici un fel clauzele contractuale, fara ca primaria sa ma instiinteze in nici un fel, aceasta a facut un contract de inchiriere catre un alt beneficiar. Dupa zece zile si la solicitarea mea verbala primaria mi-a comunicat ca in termen de 30 de zile trebuie sa eliberez spatiul fara un motiv temeinic, fara sa specifice pe ce motiv imi reziliaza contractul de concesiune...

Pe motiv ca aceasta autoritate locala a facut un abuz prin inchirierea spatiului catre alt beneficiar inainte de rezilierea contractului de concesiune aflat in derulare.

As dori sa-i fac o reclamatie domnului primar si as dori sa-mi revendic si sumele investite in acest spatiu...dar as dori sa stiu care este procedura.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 07:58, 24 Iunie 2010
Contractul de concesiune poate înceta în conditiile legii( art. 57 din O.U.G. nr. 54/2006) prin denuntare unilaterala de catre concedent, atunci când este impusa de interesul national sau local dar cu plata unei juste si prealabile despagubiri.
Probabil ca acel contract de concesiune a fost intocmit pe vremea celuilalt primar, iar cel de acum are alte interese.
Trebuie stiut in primul rand, daca ati obtinut concesionarea cu respectarea legii concesionarii, O.U.G. nr. 54/2006, respectiv licitatie publica, etc., sau a fost semnat la mica intelegere.
In anul 2008 am deschis un cabinet medical iar primul act necesar deschiderii unui cabinet medical este actul de spatiu. Am concesionat spatiul dispensarului medical din comuna pe o perioada de 5 ani. In data de 04.06.2010 primarul ii incheie un contract de inchiriere pe acelasi spatiu unui alt medic fara sa rezilieze mai intai vechiul contract, fara nici o instiintare desi in contract este specificat ca daca se doreste de catre una din parti sa se rezilieze contractul se va face o notificare urmand ca in 30 de zile sa se elibereze spatiul. Aceste lucruri nu au fost facute de catre primarie...
Contractul de concesiune a fost incheiat fara licitatie...prin solicitare directa deoarece comuna nu avea medic de ani de zile...

Acestea sunt datele concrete...

Mi se pare ilegal sa inchiriezi un spatiu pe care il concesionasei anterior.
Ambele contracte au fost intocmite de acelasi primar.
In aceste conditii, il puteti actiona in instanta, pentru nerespectarea conditiilor de reziliere a contractului de concesiune.
Art. 57 din OUG 54/2006
(1) Incetarea contractului de concesiune poate avea loc in urmatoarele situatii:
a) la expirarea duratei stabilite in contractul de concesiune;
b) in cazul in care interesul national sau local o impune, prin denuntarea unilaterala de catre concedent, cu plata unei despagubiri juste si prealabile in sarcina acestuia, in caz de dezacord fiind competenta instanta de judecata;
c) in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concesionar, prin reziliere de catre concedent, cu plata unei despagubiri in sarcina concesionarului;
d) in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concedent, prin reziliere de catre concesionar, cu plata unei despagubiri in sarcina concedentului;
e) la disparitia, dintr-o cauza de forta majora, a bunului concesionat sau in cazul imposibilitatii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renuntare, fara plata unei despagubiri.

Art. 57.din Normele de aplicare a OUG 54/2006
- (1) Concedentul poate denunta unilateral contractul de concesiune in conditiile art. 57 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), concedentul va notifica de indata intentia de a denunta unilateral contractul de concesiune si va face mentiune cu privire la motivele ce au determinat aceasta masura.
(3) Partile vor stabili cuantumul despagubirilor datorate concesionarului si modul de plata a acestora. In caz de dezacord, acestea se stabilesc de catre tribunalul in a carui raza teritoriala se afla sediul concedentului, daca partile nu stabilesc altfel.
Art. 58 - In cazul nerespectarii din culpa a obligatiilor asumate de catre una dintre parti prin contractul de concesiune sau al incapacitatii indeplinirii acestora, cealalta parte este indreptatita sa solicite tribunalului in a carui raza teritoriala se afla sediul concedentului sa se pronunte cu privire la rezilierea contractului, cu plata unei despagubiri, daca partile nu stabilesc altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concesionare de catre primarie a unor cai de acces intr-un imobil privat MARIANO MARIANO Suntem 10 coproprietari ai etajului unui complex comercial. Anul trecut primaria a concesionat unuia dintre noi o sprafata de teren aflata intre imobil si ... (vezi toată discuția)
Contract concesiune intre persoana fizica si persoana juridica. se poate?(model) doomy852 doomy852 Buna ziua, Se poate incheia un contract de concesiune intre o persoana fizica si una juridica? Obiectul concesiunii este un spatiu comercial, unde persoana ... (vezi toată discuția)
Contract concesiune md31174 md31174 sunt medic de familie intr-o comuna. am un contract de concesiune (unic) pt cabinetul propriu-zis cit si pentru un spatiu cu titlul de "locuinta medicului". ... (vezi toată discuția)