avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort in lipsa - cum se procedeaza?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort in lipsa - cum se procedeaza?

Situatia se prezinta in felul urmator:
El si Ea casatoriti de vreo 30 de ani, El a parasit domiciliul conjugal de vreo 2-3 ani. Exista un copil, dar major si independent. Bunurile comune sint doar un apartament. El nu are pretentii, dar nici nu vrea sa mai auda de Ea, iar Ea vrea ca apartamentul sa treaca pe numele ei.

Cum se procedeaza si care sint pasii de urmat in cazul unui divort in lipsa? Cam cit dureaza procesul in acest caz? Si care ar fi costurile?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: aNdreiD , utilizator 19:37, 20 Iunie 2007
Pentru ca divortul sa fie considerat in lipsa , trebuie ca persoana sa fie declarata disparuta , plecata din tara sau sa nu i se cunoasca domiciliul , nu doar pentru motivul ca a plecat de acasa . Daca se inscrie la unul din cazurile de mai sus, in procesul de divort va fi citat la ultimul domiciliu comun sau prin afisare sau la locul de munca . Daca el nu are nici o pretentie , in cadrul cererii de divort face si cererile accesorii privitoare la numele pe care il va purta dupa desfacerea casatoriei si atribuirea locuintei in deplina proprietate.
Bineinteles ca se va stabili si o sulta in suma egala cu jumatate din pretul apartamentului:)
iti dau cea mai simpla solutie posibila. Sotul/(viitorul fost ) va trimite o intampinare la dosarul cauzei in care va declara ca recunoaste sustinerile reclamantei si ca este de acord cu desfacerea casatoriei. In ceea ce priveste apartamentul cei doi soti ar putea face un partaj voluntar in fata instantei-prin care sotul sa cedeze apartamentul sotiei, insa ei vor trebui sa semneze in fata judecatorului, implica deci prezenta sotului. ma gandesc insa ca certificarea semnaturii de catre un notar sau un avocat poate fi deajuns pentru pronuntarea ulterioara a unei hotarari de expedient care sa consfinteasca intelegerea partilor. Aceasta ultima parte nu e verificata, prima insa e verificata personal intr-un caz in care sotul era plecat in strainatate, nici macar nu a mai fost nevoie de procedura de citare cu strainatatea, sotul a trimis intampinarea la primul termen si totul s-a terminat atunci.
Multumesc pentru raspunsuri si revin cu citeva intrebari si precizari:

Ea poate sa-l declare cu domiciliul necunoscut tinind cont ca chiar nu stie nimic de El, dar ar putea afla de la rude sau cunostinte comune?
Si cum trebuie demonstrat ca El a parasit domiciliul? Pe baza cartii de imobil? Sau marturia vecinilor? In actul de identitate El figureaza tot la aceeasi adresa.
El nu vrea nici macar sa mai auda vorbindu-se de Ea, deci nu se va implica deloc.
In absenta lui e posibil ca Ea sa ceara si sa obtina de la El mai mult decit apartamentul? Ma refer aici la o pensie de intretinere, cheltuieli de judecata sau asa ceva, pentru ca alte bunuri comune nu exista decit acel apartament.
Care ar fi durata unui proces in aceste conditii? 6 luni, 1 an, mai mult?
Ce inseamna acea "sulta" mai exact? :)
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2007
andre77, utilizator
Ea poate sa declare ca El are domiciliul necunoscut si ca si-a parasit domiciliul conjugal . Instanta insa , e obligata sa faca verificari. Sulta inseamna cota parte in bani care ii revine lui din apartament. Insa nu e obligatoriu , daca el declara ca renunta la orice drept asupra apartamentului ii va fi atribuit ei in deplina proprietate.
Exista si aspectul potrivit caruia e obligat sa auda de ea,in cadrul procesului , fie ca vrea fie ca nu. Important este ca ea sa aiba o cerere introductiva formulata de un avocat care sa o si asiste de-a lungul procesului, si astfel va scuti un timp.Pe de alta parte nu va poate spune nimeni nici cat dureaza nici cat costa. Daca vrea cheltuieli de judecata poate sa le ceara. Nu stiu daca le si obtine si depinde si ce pozitie va avea el fata de apartament. In cazul in care el ii cedeaza toate drepturile , ce rost ar mai avea sa i ceara lui cheltuieli de judecata? In sfarsit , ideea esentiala este sa intenteze actiunea , sa o faca prin intermediul unui avocat .Cea mai rapida cale este atunci cand partile , de comun acord stabilesc totul , si desfacerea casatoriei si drepturile si obligatiile ulterioare acesteia , si se prezinta personal la instanta , aceasta pronuntandu-se de la primul , maxim al doilea termen. Inteleg ca nu e cazul dar, cine stie?

Alte discuții în legătură

Procedura de citare alexa-rozi alexa-rozi Buna ziua! Am o intrebare in legatura cu citarea la mica publicitate si in Monitorul Oficial.La divort eu am dat pentru citarea piritului adresa de la ultimul ... (vezi toată discuția)
Schimbarea domiciliului sotului cezarad cezarad Am o intrebare legata de o speta usor controversata. Sotia si sotul se afla in divort. Sotul a parasit domiciliul comun (un apartament al parintilor sotiei) ... (vezi toată discuția)
Divort de la distanta amalia.p amalia.p Am o problema si fiindca este urgenta, am sa fiu cat mai concisa posibil. Eu sunt casatorita, fara copii si fara bunuri de impartit cu sotul meu. De aproape un ... (vezi toată discuția)