avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce solutie am sa schimb tevilede caldura daca vecinul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce solutie am sa schimb tevilede caldura daca vecinul nu e de acord?

#-o mi-am cumparat de curand un apartament la etj 4. am probleme cu tevile de caldura care sunt mancate de rugina si pline de pori. m-am decis sa le schimb dupa o iarna de stat cu borcane si borcanase pe la porii tevilor, asa ca am contactat un instalator autorizat sa imi schimbe tevile. acesta mi-a propus sa le schimb de la 1/2 din lungimea tevii pe verticala de la vecinul de la 3, pt ca exista riscul ca din cauza vechimii tevilor sa se sparga intre apartamente si sa ii inund apartamentul cand va incepe furnizarea agentului termic. bun si facut am vb cu vecinul, care in prima faza e de acord, urmand sa ii platesc toate cheltuielile posibilelor stricaciuni din apartament, cumpar toate materialele, o groaza de bani dupa care se suceste brusc si nu ma accept pe motive ca ba are tevile acoperite cu faianta, ba ca ii se face mizerie, etc. acum ca am cumparat materialele si el nu mai e de acord. ce solutie am pe cai legale sa il conving pe vecinul de sub mine.ca sa nu mai spun de acordul celorlalti vecin,i pensionari cu totii, de parca blocul asta e cimitirul elefantilor si lipsa sprijinului administratorului.ce ramane de facut, pt ca se pare ca sunt singurul care are probleme cu caldura pe partea mea si in plus iarna trecuta am avut nevoie de 2 calorifere in priza pt ca in 2 camere caloriferene nu se incalzeau. solutii va rog din suflet daca aveti. nu imi spuneti de ct pe gaze pt ca nu avem gaze in zona. multam
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
ionutnae, utilizator
Cel mai recent răspuns: ema pascalin , utilizator 23:43, 25 Iunie 2010
Daca instalatorul autorizat este meserias..asa cum sustineti, ati cumparat si toate materialele necesare, nu va ramane decat sa incepeti lucrarea de acolo de unde se poate si in situatia in care sunt probleme cand se da drumul la agentul termic mai remediati pe ici pe colo...In rest nu vad cum ati putea obliga vecinii sa schimbe tevile daca aceste nu prezinta un grad ridicat de uzura pentru a putea fi inlocuite.
Sigur ca se poate chema o fima specializata cu un expert care poate verifica si diagnostica faptul ca tevile trebuiesc urgent inlocuite astfel existand pericolul ca acestea sa cedeze si sa produca pagube...insa aceasta expertiza costa bani...., dupa efectuarea expertizei va puteti adresa administratorului si presedintelui blocului cu o cerere princare aratati situatia de fapt insotita de raportul de expertiza si societatii de termoficare care poate efectua schimbarea tevilor sau va poate da un aviz in acest sens pentru a putea efectua dvs. cu un instalator autorizat.
Daca Administratorul si adunarea generala a asociatiei decide schimbarea tevilor atunci vecinii dvs. sunt obligati sa va permita accesul inapartament pentru lucrarile respective.
Sigur ca exista si alte variante neortodoxe...dar....sa ramanem pe taramul normalitatii....
Sunt administrator la o asociatie m-am confruntat si eu in prezent cu aceasta problema,tevile fiind vechi sunt colmatate cu depuneri de piatra
Dar am locatari care nu permit accesul in aprtamente,locatarii de la ultimul etaj nu mai au caldura,de loc.La alte nivele in apartamente aceiasi problema exista la altele.cum pot sa fac sa exacut lucrarea cae e in interesul tuturor,avand in vedere ca de la un an la altul prin tevi nu mai poate trece agentul termic.Sunt locatari care desi nu au o caldura corespunzatoare refuza accesul in apartamentul lor.
Doresc sa aflu care e calea juridica de a putea executa lucrarea,fiind presata de cei care doresc sa fie facuta,multumesc.
@scrichy

Daca sunteti administrator, ar trebui sa cunoasteti prevederile Legii 230/2007, precum si ale HG 1588/2007.

Dar pana veti citi textul intreg al acestora (le gasiti in primul topic din aceasta sectiune, intitulat Documentatie aferenta asociatiilor de proprietari)va voi da aici un citat din Legea 230/2007 de infiintare, organizarere a asociatiilor de proprietari, strict pe problema Dv.:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2) In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Sublinierile imi apartin. Deci lege si posibilitati de rezolvare exista, totul e cunoasterea lor si, in special, aplicarea lor.
@elga50
Nu ma refeream la Legea 230/2007,asta o stiu,a fost notificat propietarul in speta,dar nu a permis intrarea in apartament,in special a presedintelui si a unui membru din comitet,eu mai putin as avea sanse,nelocuind in blocul respectiv,motivul refuzului este:cu presedintele este in relatii de dusmanie;pe mine nu ma accepta pe motiv ca ei nu au nevoie de lucrare,deci reclama la politie ca fac abuzuri in functie;plus altele,aceste probleme,fac resortul altor legi,asa ca nu e suficient sa dai copy/paste,plus sublinieri,aratand cuiva ca nu e cunoscator in materie,eu doresc cazuistica avand rezolvare favorabila.
Din mesajul Dv. nu reiesea ca ati cunoaste continutul legii, ci ca aveti nelamuriri cum sa procedati.

In primul rand nu Dv. trebuie sa procedati, ci presedintele asociatiei. Faptul ca este in dusmanie cu respectivul proprietar nu este relevant in fata atributiilor pe care le are acesta fata de asociatia de proprietari.

Deci el, presedintele trebuie sa apeleze la politie, la primarie, sa faca plangere penala impotriva proprietarului care se opune lucrarilor de intretinere ale proprietatii comune, sa recurga la justitie.

Insist sa spun si de data asta nu mai dau copy-paste ca sa nu va deranjez, dar Dv. trebuia sa stiti ca orice actiune impotriva proprietarului o intreprind reprezentantii asociatiei si nu administratorul, angajat al acestei asociatii, deci al proprietarului cu pricina.

Alte discuții în legătură

Cine poate face sesizarea catre radet in cadrul unei as.de proprietari? mary_catalina mary_catalina Buna dimineata, Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu o problema. Din luna decembrie am inceput sa platim caldura la pausat, deoarece am renuntat la ... (vezi toată discuția)
Urgent! tevi de caldura vs centrala proprie serena82 serena82 Buna ziua, Am o mare problema. Eu am centrala termica proprie la apartament, insa mi-au ramas si tevile de caldura pentru ca vecinii de la celelalte doua ... (vezi toată discuția)
Responsabilite/despagubire proprietatea privata la lucrare teava comuna bogdanaav bogdanaav Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte: Teava comuna de apa calda de la baie s-a spart in dreptul apartamentului meu. Stiu ca cheltuielile ... (vezi toată discuția)