Buna ziua,
Am o mare problema. Eu am centrala termica proprie la apartament, insa mi-au ramas si tevile de caldura pentru ca vecinii de la celelalte doua etaje de deasupra nu au si ei centrala. Zilele acestea, una din tevile care trec prin apartamentul meu s-a crapat si astfel in camera respectiva curge apa de la teava. Intrebarea mea este cine trebuie sa plateasca inlocuirea tevii crapate (aceasta fiind si foarte veche) daca eu am centrala si nu am nevoie de caldura de la tevi. As putea legal sa tai toate tevile din casa ca sa nu mai am probleme de genul acesta? Imi poate spune cineva ce legi reglementeaza aceasta situatie? Multumesc anticipat
Tevile instalatiei de incalzire care traverseaza apartamentul dvs fac parte din proprietatea comuna.
La inlocuirea sau reparatia lor participa toti locatarii blocului.
Nu, nu puteti taia tevile respective si sa fiti, in acelasi timp, sub protectia vre-unei legi.
Mai mult va trebui sa platiti si o anumita cota la caldura stabilita conform hotararii asociatiei de locatari.
Teava fisurata trebuie reparata si platita de asociatia de proprietari, constituind, asa cum a spus si dl av. Florin Raican, proprietate comuna. La plata reparatiei veti contribui si Dv. proportional cu cota-parte indiviza.
Nu puteti taia tevile, ba mai mult decat atat trebuie sa platiti si la caldura, provenita de la aceste tevi, partea impartita pe cota-parte indiviza pentru instalatia de caldura care face parte din proprietatea comuna. Aceasta parte din factura de caldura, referitoare la proprietatea comuna este reglementata in metodologia ANSCR, nu de catre asociatia de proprietari.
Multumesc frumos pentru raspuns. Imi puteti spune cumva si ce lege precizeaza ca inlocuirea tevilor trebuie facuta de toti locatarii blocului? Ce se intampla in cazul in care locatarii blocului nu vor sa plateasca inlocuirea tevii fisurate? Catre cine trebuie sa ma adresez pentru a rezolva aceasta problema? Iar daunele provocate in apartamentul meu de catre teava fisurata, cine trebuie sa le plateasca? Cum pot dovedi ca tevile din bloc sunt iesite din termenul de exploatare si prezinta pericol si pentru ceilalti locatari?
Legea 230/2007 si normele de aplicare va pot aduce lamuriri. Dv faceti sesisare catre presedintele asociatie. Conducerea asociatiei este obligat de aceeasi lege sa faca reparatiile. Comitetul, presedintele, administratorul vor gasi solutii prin convocarea adunarii generale sau numai prin decizia comitetului (avand in vedere ca e o avarie) sa repare din orice fonduri are sau nu are asociatia si sa repartizeze costurile pe proprietari conform legislatiei.
Dv ca proprietar aveti obligatia sa anuntati imediat administratorul sa opreasca furnizarea agentului termic de la subsol sau punctul termic fiind o avarie. In acest fel daunele create trebuie sa fie minime. Procedati responsabil ca si cum vi sa-r fiu spart conducta dv de apa aflata dupa apometrul individual. Adica interveniti sa limitati pagubele prin oprirea apei si apoi se intervine pentru a repara.
Catre serena82
HG 1588_2007 ART. 17 Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
ş) ia toate măsurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei în care se efectuează reparaţii la părţile comune, urmând ca sumele aferente reparaţiilor respective să fie suportate de toţi proprietarii, proporţional cu cota indiviză.
Parti comune
elena_1234
Buna seara,
Am urmatoarea speta: locuiesc intr-un ap de 3 camere cu centrala termica, nefiind bransata la caldura si apa calda a blocului.
Asociatia a ... (vezi toată discuția)