avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... delegarea de atributii
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

delegarea de atributii

sunt functionar public de executie si de curand am primit, fara acordul meu, ordinul emis de conducatorul institutiei publice prin care pe langa atributiile de functionar public de executie mi se deleaga execitarea atributiilor functiei publice de conducere intr-un anumit serviciu.

nu sunt jurist, dar dupa cate cunosc cine poate mai mult poate si mai putin, dar cine poate mai putin nu poate mai mult, fara acordul sau.

pot sa contest ordinul emis de conducatorul institutiei ? daca da, cu ce argumente legislative ?

Cel mai recent răspuns: radu mihai nitu , utilizator 13:32, 25 Iunie 2010
legea nr. 188/1999
" ART. 45
(1) Funcţionarii publici răspund, potrivit legii, de îndeplinirea atribuţiilor ce le revin din funcţia publică pe care o deţin, precum şi a atribuţiilor ce le sunt delegate.
(2) Funcţionarul public este obligat să se conformeze dispoziţiilor primite de la superiorii ierarhici.
(3) Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii."
pe de alta parte
legea nr. 188/1999
"ART. 92*)
(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice şi care nu are în cazierul administrativ sancţiuni disciplinare neradiate în condiţiile prezentei legi."
Pentru a putea fi promovat temporar pe o functie publica de conducere, dvs. trebuie sa fiti fct. public de clasa I ( cu studii superioare), studii in specialitatea necesare exercitarii functiei publice de conducere si sa aveti vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice de conducere. (2 ani, sau 5 ani dupa caz, nu ati specificat functia publica de conducere).
Cam asta este baza legala in temeiul careia puteti refuza... :)
indeplinesc toate criteriile mentionate de dvs.X-
ideea este ca ... prestez munca patriotica ... adica imi indeplinesc atributiile corespunzaoare functiei publice de executie .... iar in completare, indeplinesc si atributii delegate de sef serviciu la un alt serviciu fara niciun spor aferent #-o
mentionez ca ambele domenii in care "prestez" sunt sensibile, iar sarcinile de serviciu nu pot fi tratate cu lejeritate

va multumesc pt raspuns
v
daca veti fi promovat temporar pe o functie publica de conducere, atunci, veti exercita numai acea functie, pe perioada promovarii. Sigur... vorbesc la modul teoretic...practic, in Romania se poarta "omul orchestra".
Pe de alta parte, pe perioada exercitarii cu caracter temporat a functiei publice de conducere, veti beneficia de salariul aferent acesteia, daca este mai mare, cu toate sporurile pe care le include acesta. :)
ordinul "suna" asa ....
domnului ......, avand functia de ... in cadrul directiei .... i se deleaga exercitarea atributiilor functiei publice de conducere de sef serviciu la serviciul ...., cu mentinerea actualelor elemente salariale .

la interbarea mea privind modalitatea practica de punere in opera a acestui ordin mi s/a transmis ca trebuie sa indeplinesc si atributiile de executie la directia unde sunt incadrat si suplimentar pe cele de sef serviciu la un alt serviciu

:((

Intrebarea mea este ... aceasta este interpretarea corecta a acestui ordin? daca nu , care sunt argumentele legale ?

1. sa luam partea cu drepturile salariale
legea nr. 188/1999
"Art.92
(5) Dacă salariul corespunzător funcţiei publice pe care o exercită cu caracter temporar este mai mare, funcţionarul public are dreptul la acest salariu."
legea nr. 330/2009
"Anexa III
SECŢIUNEA a 4-a
Stabilirea salariului în situaţii speciale

ART. 12
Funcţionarii publici care, în condiţiile legii, exercită temporar o funcţie publică de conducere sau o funcţie publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici au dreptul la salariul de bază corespunzător funcţiei publice pe care o exercită cu caracter temporar."

2. Legea nr. 161/2003
"ART. 94
(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice; b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic."
Deci, dvs nu puteti detine doua functii, ( cea in care sunteti acum, si cea pe care ati fost promovat temporar). Astfel, veti exercita doar o functie publica ( cea pe care ati fost promovat temporar, urmand ca atributiile functiei dvs. de baza, sa fie preluate de alta persoana).
Adresati-va cu plangere prealabila conducatorului autoritatii publice, in care expuneti aceste probleme.Daca va da raspuns negativ, merjeti la instanta de contencios. :)

Alte discuții în legătură

Exercitare temporara a functiei de conducere Cristinabv Cristinabv Va rog sa ma lamuriti ce cond trebuie indeplinite pt execitarea cu caracter temporar a unei fct de cond de sef birou sau sef serviciu in adm publ locala? Pt ... (vezi toată discuția)
Salariul unei persoane care exercita cu caracter temporar o functie publica de conducere viorina67 viorina67 Un functionar public din cadrul unei Primarii municipale ,inspector as. 1 care pana in dec .2011 a avut salariul de incadrare 976 lei, a dat examen pentru ... (vezi toată discuția)
Functia publica de conducere de sef birou/serviciu politie locala poate fi ocupata temporar de un politist local superior? bigben bigben In cazul meu,Politist Local Superior anul 4 drept zi,in curs de finalizare. Dintr-un nr de 24 de politisti locali prin restructurare am mai ramas doar 8 in ... (vezi toată discuția)