avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tulburare de posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tulburare de posesie

Bună ziua.

Anul acesta, o prietenă a achiziţionat un apartament într-unul din aşa zisele ansambluri rezidenţiale ale Bucureştiului, dobândind alături de dreptul de proprietate asupra imobilului, reprezentând apartamentul şi dreptul de proprietate/coproprietate asupra părţilor comune din imobil şi asupra unei părţi din terenul ce împrejmuieşte ansamblul, delimitat prin gard de restul proprietăţilor publice şi private din jur.

La data la care a încheiat contractul de vânzare cumpărare accesul în incinta ansamblului era liber atât cu piciorul cât şi cu autoturismul. La o lună de la mutarea efectivă, la poarta de acees în ansamblu s-a instalat o barieră nemaifiind permis acceasul auto decât pentru cei care deţin în proprietate locuri de parcare în subsolul imobilului.

Deşi prietena mea nu doreşte accesul auto decât pentru a lăsa cumpărăturile şi eventual pentru musafiri, în curtea ansamblului fiind delimitate 4 locuri de parcare special pentru musafiri, la solicitarea unui dispozitiv pentru deschiderea barierei i s-a comunicat că nu primesc telecomandă decât cei care posedă locuri de parcare în subsolul imobilului. Menţionez că de la poarta ansamblului, delimitată acum de barieră şi până la intrarea efectivă în bloc este o distanţă apreciabilă de parcurs, având în vedere faptul că proprietatea imobilului este de peste 6000 de m2.

Proprietarii sunt constituiţi într-o asociaţie proprie, nu au apelat la o firmă, numai că societatea care a construit ansamblul mai deţine câteva apartamente şi peste 50% din locurile de parcare din subteran şi se pare că îşi permite să decidă cine are acces auto în curtea imobilului şi cine nu, în speranţa că aşa îi vor determina pe cei care nu şi-au achiziţionat locuri de parcare să-şi cumpere. De asemenea, administratorul desemnat de proprietari, se pare că nu este străină de această problemă, susţinând cauza societăţii care este reprezentată de un cetăţean islandez. Reprezentantul societăţii a refuzat să participe la întâlnirea proprietarilor care şi-au manifestat nemulţumirea de îngrădirea accesului în curtea ansamblului pe o perioadă scurtă de timp, pentru probleme gospodăreşti, comunicându-le prin intermediul administratorului că cine are probleme să-şi consulte un avocat.

Vă rog să-mi spuneţi părea dumneavoastră privitoare la speţă, întrucât prietena mea vrea să formuleze plângere penală împotriva administratorului asociaţiei de proprietari care deţine toate dispozitivele de acţionare a barierei pentru tulburare de posesie.
Din câte a aflat de la alţi propriatari reprezentantul societăţii - islandezul şi-a consultat avocatul care nu apreciază că este tulburare de posesie întrucât se poate pătrunde în incinta ansamblului cu piciorul.

Dumneavoastră ce părere aveţi?

Cel mai recent răspuns: doramai , utilizator 13:59, 25 Iunie 2010
Tulburarea de posesie este o infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimoniului (privat sau public)reglementate in t. III, art. 220, C. pen., partea speciala, si consta in ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobarea prealabila primita in conditiile legii ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat. Din pacate nu prea aveti ce face. Societatea care a construit ansamblul rezidential stie foarte bine unde sa puncteze. Atata timp cat conform contractului de vanzare cumpararea a apartamentului prietena dumneavoastra nu a achizitionat si spatiul aferent paracajului, reprezentantii societatii pot face exact ceea ce v-au spus si dumneavoastra. Veti beneficia de acces auto in ansamblu doar daca veti cumpara si parcajul. Aveti grija si nu fortati intrarea auto pentru ca altfel prietena dumneavoastra ar putea avea probleme. De locurile de parcare pentru musafiri nu puteti beneficia decat daca prietena dumneavoastra are la randul ei loc de parcare
Mulţumesc pentru răspuns!
Nu, nu poate fi vorba de o forţare.

Nu ştiu dacă m-am făcut bine înţeleasă.
Prietena mea nu doreşte să-şi parcheze maşina în curtea imobilului, care este destul de generoasă după cum v-am spus şi în care are şi ea partea ei de proprietate alături de ceilalţi colocatari.
Doreşte acceasul auto, doar pentru perioade scurte de timp lucru care nu ar afecta spaţiile comune.

Societatea este proprietară pe locurile de parcare din subteran, iar în curtea exterioară deţine aceleaşi părţi ca şi ceilalţi proprietari, pentru cele 2-3 garsoniere câte mai are.

Faptul că i se interzice accesul cu maşina în incinta ansamblului unde este şi ea proprietară nu vi se pare un abuz totuşi?

Nu de alta dar ne-am săturat de bătaia de joc la care ne supun ai noştri, chiar trebuia să mai vină şi islandezul să-şi bată joc de noi?

Pe latură civilă, credeţi că ar avea mai multe şanse?
Un proces in instanta ar dura foarte mult timp, ati toca bani si nervi. E adevarat ca devenim tinta bataii de joc chiar a semenilor nostrii. Va mai dau un sfat, nu stiu cat de util va va fii. Ansamblele rezidentiale isi fac de obicei propriile Regulamente de Coproprietate si reguli comunitare. Ar fii bine sa aflati daca si in acel ansamblu exista un astfel de Regulament.
Mulţumesc foarte mult!

Dar despre tulburarea folosintei locuintei, prev de art. 320 C.pen, credeti ca se poate prevala?
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
doramai, utilizator
Prin locuinta, Legea locuintei 114/1996 intelege o "constructie alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinte, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii" (art.2 lit.a). Potrivit art. 320 Cod Penal, fapta prin care se tulbura in mod repetat folosinta locuintei dintr-un imobil, ori prin care se impiedica folosinta normala a locuintei se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Prietena dumneavoastra nu este impiedicata sa foloseasca locuinta, doar nu este lasata sa intre cu masina in ansamblul rezidential deoarece societatea este proprietara spatiului pe care s-a construit ansamblul rezidential

Alte discuții în legătură

Restrictionarea accesului la locul de parcare proprietate privata alinosain alinosain Buna ziua, Sunt nou pe forum si am o problema ce trebuie rezolvata urgent! Locuiesc intr-un ansamblu imobiliar construit in 2013. In urma cu doua saptamani ... (vezi toată discuția)
Parcare privata anita2007 anita2007 Speta este urmatoarea: bloc nou, amplasat perpendicular pe strada, cu spatiu de parcare privat sub bloc, accesul in bloc se face fie printr-o alee pietonala ... (vezi toată discuția)
Drum de acces? MroRbt MroRbt Buna ziua. Locuiesc intr\'un ansamblu \"rezidential\" unde locurile se parcare sunt cam scumpe. Dezvoltatorul ne\'a zis ca acestea vor fi vandute si catre ... (vezi toată discuția)