avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Habitatiune viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Habitatiune viagera

Buna ziua!
Am o problema cu imobilul in care locuiesc: nu reusesc sa fac mutatie unei persoane pe adresa mea deoarece pe extrasul de carte funciara apare o persoana trecuta ca fiind in habitatiune viagera in imobil. Problema respectiva insa a fost demult, persoana in cauza fiind batrana la data hotararii (in 1923!!), totusi la Politie nu au vrut sa schimbe buletinul persoanei in cauza pentru mutatie. As dori un sfat. Va multumesc!
Andrei Culda
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:35, 21 Octombrie 2010
Daca persoana respectiva a decedat, solicitati un certificat de deces pe care sa il aratati la Politie. De asemenea solicitati radierea dreptului de abitatie viagera din cartea funciara.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
Carmen Chitu, Avocat
Si nu se intelege ce ati cautat la politie cu extrasul de carte funciara. Trebuia sa mergeti doar cu contractul de vanzare-cumparare ( sau ce titlu de proprietate aveti).
in situatia inc are titularul dreptului de abitatie nu mai traieste puteti solicita la cartea funciara radierea acestui drept dovedind ca acesta s-a stins prin decesul titularului.Abia ulterior obtinerii unei incheieri de radiere va puteti prezenta la politie cu aceasta pentru a face mutatia persoanei pe care doriti sa o luati in spatiu.
Nu plolitia constata incetat dreptul de abitatie, ci cei de la cartea funciara fac demersurile in baza certificatului de deces.
Actul de proprietate consta intr-un ordin judecatoresc (in urma unui proces lung si acompaniat de coruptie, in care perdantul s-a sustras si a refuzat sa inmaneze actul de proprietate tatalui meu) care substituie titlul de proprietate obisnuit.
In 1923, cand a fost trecuta persoana respectiva in abitatie, familia mea nu locuia acolo. Despre persoana respectiva nu stim nimic, nici cine a fost, nici ce rude are. Dar fiind in varsta deja in 1923, este evident ca nu mai este in viata astazi. Cum pot cere radierea din cartea funciara fara a avea certificatul de deces?
andrewculda a scris:

Actul de proprietate consta intr-un ordin judecatoresc (in urma unui proces lung si acompaniat de coruptie, in care perdantul s-a sustras si a refuzat sa inmaneze actul de proprietate tatalui meu) care substituie titlul de proprietate obisnuit.
In 1923, cand a fost trecuta persoana respectiva in abitatie, familia mea nu locuia acolo. Despre persoana respectiva nu stim nimic, nici cine a fost, nici ce rude are. Dar fiind in varsta deja in 1923, este evident ca nu mai este in viata astazi. Cum pot cere radierea din cartea funciara fara a avea certificatul de deces?

Inca am problema aceasta, va rog daca are cineva informatii sa posteze un raspuns. Repet sumar datele problemei:

Am nevoie sa radiez de pe CF o persoana data in abitatie viagera in anul 1923 (deci era deja batrana, nu mai are cum sa fie in viata). NU detin certificatul de deces, NU cunosc nici o ruda a persoanei respective, prin urmare nu am cum sa dovedesc prin acte decesul ei. As dori sa stiu daca singura solutie este deschiderea unei actiuni in instanta sau mai exista alta cale. Si daca trebuie actiune in instanta, m-ar ajuta orice informatie in sensul acestei actiuni.
Va multumesc,
Andrei Culda

Alte discuții în legătură

Am cumparat o casa de la o persoana acum 6 ani cu dreptul persoanei de habitatie viagera ene vasile ene vasile insa dupa 6ani intro perioada in care am facut atatealucruri bune in curte si fara sa gresesc cu nimic persoanei care mia vandut, aceasta umbla acum sa ma dea ... (vezi toată discuția)
Radiere uzufruct lils lils ce procedura exista de radiere a dreptului de uzufruct viager inscris in cartea funciara in cazul in care bebeficiarul uzufructului este decedat de mai bine de ... (vezi toată discuția)
Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)