avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Habitatiune viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Habitatiune viagera

Buna ziua!
Am o problema cu imobilul in care locuiesc: nu reusesc sa fac mutatie unei persoane pe adresa mea deoarece pe extrasul de carte funciara apare o persoana trecuta ca fiind in habitatiune viagera in imobil. Problema respectiva insa a fost demult, persoana in cauza fiind batrana la data hotararii (in 1923!!), totusi la Politie nu au vrut sa schimbe buletinul persoanei in cauza pentru mutatie. As dori un sfat. Va multumesc!
Andrei Culda
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:35, 21 Octombrie 2010
Singura varianta este actiune in instanta.
Nu pt decesul abitantului, pt ca nu aveti nici un document care sa ateste decesul lui *, ci pt neuz. Dreptul de uzufruct si cel de abitatie se sting in 30 de ani prin neuz. Adica daca persoana respectiva nu a locuit in fapt in imobilul respectiv timp de 30 de ani neintrerupti, pierde acest drept.

Intentati actiune in constatarea prescriptiei extinctive si apoi cu hot. jud. def. si irevoc. radiati abitatia din CF.
Angajati-va un avocat.
Succes!

*bunicul meu e nascut in 1921 si e foarte viu.
Am inteles. Presupun ca nu am cum sa solicit vreunei autoritati eliberarea unui certificat de deces doar pe baza numelui. E bine si asa. Va multumesc pentru raspuns.

PS: am spus ca persoana respectiva nu mai traieste, presupunand ca daca s-a dat in abitatie viagera in 1923 era deja in varsta.
Dupa cum ati expus faptele, nu ati sti precis daca a murit. Dar actiunea in prescriptie, cum v-am scris mai sus, e posibila indiferent dc a murit sau nu, deci nu mai conteaza.
Daca stiti sigur ca a murit, puteti sa incercati sa obtineti un document oficial de la starea civila.
Oricum se va orienta avocatul pe ce actiune merge, constatarea incetarii abitatiei prin stingerea lui in urma decesului abitantului sau prescriptia ( neuzul timp de 30 de ani) si va va ajuta el cu actele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat o casa de la o persoana acum 6 ani cu dreptul persoanei de habitatie viagera ene vasile ene vasile insa dupa 6ani intro perioada in care am facut atatealucruri bune in curte si fara sa gresesc cu nimic persoanei care mia vandut, aceasta umbla acum sa ma dea ... (vezi toată discuția)
Radiere uzufruct lils lils ce procedura exista de radiere a dreptului de uzufruct viager inscris in cartea funciara in cazul in care bebeficiarul uzufructului este decedat de mai bine de ... (vezi toată discuția)
Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)