avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Dilema valabilitate proces verbal de contraventie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Dilema valabilitate proces verbal de contraventie

Am fost controlat de comisarii de la protectia consumatorilor si am fost amendat, zic eu abuziv, cu 3000lei, fara sa mi se ofere posibilitatea sa platesc jumatate din minimul amenzii in 48 de ore, desi in fata mea o doamna comisar inregistra in calculator sanctiunile date in luna respectiva si modalitatea prin care au fost platite si absolut toate erau platite la nivel de 1/2 din minimul amenzii in 48 de ore.Cand am intrebat de ce nu mi se ofera si mie aceasta posibilitate, mi s-a spus ca nu exista baza legala pentru asa ceva.Am contestat amenda la judecatorie si la al doilea termen cei de la ANPC au depus o inaintare prin care scriu ca lg.363/2007 in baza careia am fost amendat nu prevede aceasta facilitate.Acest lucru este FALS.In lg.363/2007 la art.16 este prevazut ca legea se supune prevederilor O.G.2/2001 prin care se reglementeaza facilitatea de mai sus.In og2/2001 la art.28.1 se prevede ca agentul constatator trebuie sa treaca in mod expres in procesul verbal aceasta facilitate.
Intrebarea mea este daca aceasta situatie poate fi tratata ca tratament discriminatoriu si daca acest fapt duce la anularea procesului verbal?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 17:09, 25 Iunie 2010
Problema este ca legiuitorul a lasat aceasta prevedere in coada de peste, adica este interpretabila.
Din lecturarea art.28, observam ca exista acel cuvant care apleaca de o parte sau alta intelesul: POSIBILITATEA.
"Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal".
Apoi repeta aceeasi varianta: "In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres."
Deoarece legile speciale ale OPC, ITM, Garda Financiara, au suferit modificari prin care au fost scoase aceste "posibilitati", din formularele care inca mai contin acesste specificatii, sunt taiate cu pixul prevederile respective.
In concluzie, fiind o "posibilitate" care nu mai este, nu mai exista 1/2 in 48 h si gata.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Posibilitatea se refera la contravenient - adica acesta are
posibilitatea de a plati.
Din punctulde vedere al contraveninetului acesta este un drept,
de care poate uza sau nu - la aceasta situatie se refera legea.
In literatura juridica de specialitatea acest drept se numeste
dreptul de ablatiune.
Si cine stabileste cine plateste si cine nu jumatate din minimul amenzii.Pana la urma, in baza aceleiasi legi, comisarul nu poate stabili empiric daca unuia ii acorda aceasta facilitate si altuia nu.Daca in baza legii respective la 99% din societatile controlate ai acordat acest drept cred ca trebuie sa mergi pe acelasi principiu pana la capat.
Eu consider ca este un tratament discriminatoriu.
Legea stabileste.
Trebuia sa mergeti sa platiti jumatete din minimul amenzii in 48 ore.
Daniel Coman a scris:

Posibilitatea se refera la contravenient - adica acesta are
posibilitatea de a plati.
Din punctulde vedere al contraveninetului acesta este un drept,
de care poate uza sau nu - la aceasta situatie se refera legea.
In literatura juridica de specialitatea acest drept se numeste
dreptul de ablatiune.

Cu tot respectul, Dl. Coman, atata timp cat PV este completat de agentul constatator, este optiunea lui de ati oferi aceasta posibilitate.
Iar daca urmariti ultimele modificari ale legilor speciale ale institutiilor de care vorbeam, veti observa ca aceasta posibilitate "a contravenientului", cum spuneti dv., este exclusa.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
Marcel Mihalache, Avocat

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie se poate plati jumatate in 48 de ore ? pisicoasa pisicoasa Am luat o amenda pentru ca am intors pe linia continua in cuantul de 540 lei si 6 puncte penalizare. Domnul agent de politie a uitat insa sa specifice ca pot ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal de contraventie; motiv de nulitate laurentiu8700 laurentiu8700 Agentul constatator nu a mentionat in procesul verbal de contraventie posibilitatea achitarii de catre contravenient a jumatate din minimul amenzii i. Actul ... (vezi toată discuția)