avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestare proces verbal de contraventie; motiv de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestare proces verbal de contraventie; motiv de nulitate

Agentul constatator nu a mentionat in procesul verbal de contraventie posibilitatea achitarii de catre contravenient a jumatate din minimul amenzii i. Actul normativ respectiv prevede aceasta posibilitate (de a achita in 48 de ore jumatate din minimul amenzii). Poate fi motiv de anulare a procesului verbal de catre instanta? Instanta poate dispune alta masura in cazul contestarii acestui proces verbal? Procesul verbal nu mai are alte vicii de forma sau de fond. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andrei_pap87 , utilizator 13:02, 29 Septembrie 2008
Lipsa de a consemna posibilitatea achitarii in 48 ore a jumatate din minimul amenzii nu se regasesc printre motivele de nulitate ale procesului verbal si in consecinta poate fi dispuna mentinerea amenzii, anularea ori aplicarea unui avertisment evaluand situatia in care a fost savarsita fapta.
nelustroescu a scris:

Lipsa de a consemna posibilitatea achitarii in 48 ore a jumatate din minimul amenzii nu se regasesc printre motivele de nulitate ale procesului verbal si in consecinta poate fi dispuna mentinerea amenzii, anularea ori aplicarea unui avertisment evaluand situatia in care a fost savarsita fapta.


O.G.2/2001, Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod
obligatoriu:
data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia
din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate,
inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost
savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii
faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin
care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in
situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii
prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate
; termenul de
exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

in concluzie,in functie de gravitatea faptei pe care ati comiso si ptr care vi s-a aplicat contraventia,puteti cere preschimbarea sanctiunii in avertisment....zic ca ati avea mai multe sanse decat sa vi-o anuleze ptr simplul motiv ca ag.constatator a omis sa treaca termenul de 48 ore...”INCERCAREA MOARTE N-ARE”,dar totul depinde de judecator si incercati sa va luati de orice omisiune din p-verbal atat timp cat legiuitorul prevede ca este obligatorie specificarea unui aspect in continutul p-verbal....SUCCES!!!
OG nr.2/2001 prevede la art.17 ca, lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Lipsa mentiunii privind posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, nu constituie motiv de nulitate a procesului-verbal.
In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
sa intelegem ca in niciun caz nu se poate prevala de art.16,alin.1 din O.G.2/2001...totusi care este motivul ptr care nu se considera motiv de nulitate omiterea de a specifica posibilitatea achitarii amenzii in termenul de 48 de ore,atata timp cat actul in baza caruia domnul a fost sanctionat prevede acest lucru,in plus art 16,alin.1 O.G./2001 prezinta ce trebuie sa contina obligatoriu un PV ???

....haideti sa privim si din alta perspectiva si ganditi-va ca poate domnul sau oricare cetatean simplu care nu cunoaste asa bine legea ar fi vrut sa achite acea amenda ,in plus legiuitorul îi si da dreptul sa achite amenda in termenul de 48 ore,doar ca agentul constatator in momentul acela desi era obligatia lui morala si profesionala sa informeze cetateanul,se gandeste ca nu îi place ”cum este imbracat contravenientul”,si in mod intentionat nu îi aduce la cunostinta acestuia despre posibilitatea achitarii in 48 ore,spunandu-si in sinea lui: ”Lasa mah ca are asta bani sa achite toata amenda!!”...nu este un abuz din partea acestuia,in concluzie agentul constatator are dreptul sa incalce legea ptr simplul fapt ca are uniforma si este considerat om al legii,cand multi dintre ei habar nu au pe ce lume traiesc si aplica legea mecanic nu in spiritul ei???

imi cer scuze ca nu vreau sa ofensez pe nimeni si nici sa par vreun atotstiuitor ptr ca ar insemna sa subestimez cunostintele dvs juridice,domnilor avocati si consilieri si nu vreau asta,doar ca sunt si as intra oricand in ”razboi” cu autoritatile care isi permit sa incalce drepturile cetatenilor,nu suport nedreptatea dar nici nu sprijin ilegalitatea si merg pe principiul ca cine greseste trebuie sa plateasca,dar acest lucru este valabil ptr toti,doar asa specifica si art.16,alin.1,2 din Constitutia Romaniei,nu??? :)

VA MULTUMESC SI ASTEPT UN RASPUNS CARE SA ”MA SCOATA DIN CEATA” !!!:D
ne-am lasat dusi de val si din 3 persoane care vi-au raspuns la intrebarea dvs,nici care nu am obs ca de fapt erati interesat,daca este un motiv ptr ca instanta sa anuleze acel p-verbal ci nu motiv de nulitate....cu scuzele de rigoare si promisiunea ca pe viitor vom fi mai atenti

intr-adevar,potrivit art.17 din O.G.2/2001 motiv de nulitate nu se poate considera ptr ca nu se enumera printre celelalte prezentate la art.respectiv....motiv de a cere instantei sa anuleze acel p-verbal il puteti considera...agentul constator nu va poate ”obliga” sa achitati amenda contraventionala in suma totala cand legiuitorul va da dreptul si posibilitatea de a achita jumatate din minimul amenzii in termenul de 48 ore si era datoria lui sa specifice acest lucru ca doar se pretinde ca este om al legii care are cunostinte juridice in comparatie cu dvs care sunteti un simplu cetatean si care nu cunoaste asa bine legea,dar care aveti pretentia ca cel care este platit ”din buzunarul dvs” sa va repspecte drepturile (puteti sustine acest lucru in plangerea de anulare cat si oral in fata instantei)...merita incercata contestatia ca oricum nu aveti ce pierde,amenda tot trebuie achitata,dar daca instanta dispune anularea p-verbal,v-ati scos:D

indiferent daca amenda contraventionala vi-a fost aplicata pe drept sau pe nedrept incercati ca pe viitor sa respectati cadrul legal ca pana la urma, noi impreuna trebuie sa incercam sa ”promovam” in societatea romaneasca valori respecate cum ar fi: legalitatea si corectitudinea ci nu ”viclenia” si sustragerea de a plati atunci cand gresim;) SUCCES!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitatea unui proces-verbal gioarsa gioarsa Va rog sa-mi spuneti daca un proces-verbal de amenda poate fi declarat nul in conditiile in care adresa nu este trecuta, iar CNP-ul este gresit. Si daca ... (vezi toată discuția)
Amenda circulatie se poate plati jumatate in 48 de ore ? pisicoasa pisicoasa Am luat o amenda pentru ca am intors pe linia continua in cuantul de 540 lei si 6 puncte penalizare. Domnul agent de politie a uitat insa sa specifice ca pot ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva procesului verbal contraventie schimbare domiciliu Oana Gabriela Oana Gabriela Care sunt cazurile de nulitate absoluta la procesul verbal de contraventie atunci cand o persoana s-a mutat la tara la casa parintilor fara schimbare legala de ... (vezi toată discuția)