Am o rugaminte la cine stie problema. Am autorizatie de construire pe limita de proprietate,am si aprobarea notariala a vecinului dar pentru o inaltime de 3,65m.Problema este de unde se considera aceasta inaltime de la fundatie sau de la nivelul pamintului ?Terenul vecinului este mai jos decit al meu si nu stiu de unde se masoara de la mine sau de la el ? La ce distanta in interiorul curtii mele pot sa ma retrag fara sa mai am nevoie de acordul lui? Va multumesc .
Intrucat autorizatia de construire a fost eliberata pentru dvs, implicit s-a avut in vedere si terenul dvs.
Puteti sa construiti la o inaltime de 3.65 metri de la nivelul zero al terenului dvs, nu al terenului vecinului.
Daca nu ma insel, Legea nr. 50/1991 prevede ca distanta se stabileste prin Planul de Urbanism Zonal.
Verificati daca in planul de urbanism eliberat dvs se mentioneaza care este distanta la care puteti construi.
Pararile sunt foarte impartite cu privire la distanta dintre constructii.
Unii sustin ca distanta minima este de 5 metri, altii de trei.
Codul civil mentioeneaza ca:
Art. 590. - In orase si la tara*), orice zid care serveste de despartire intre cladiri sau intre curte si gradina, si intre ograde la tara, se socoteste comun, daca nu exista titlu sau semn care ar proba contrariul.
Art. 594. - Fiecare coproprietar poate sa zideasca in contra unui zid comun si sa bage grinzi sau legaturi in toata grosimea zidului, lasand 54 milimetri despre vecin, fara prejudiciul dreptului ce are vecinul ca sa scurteze acele grinzii pana la jumatatea zidului, in caz cand si el ar voi a puna grinzi tot in acele locuri, sau a lipi un cos
Art. 595. - Orice coproprietar poate sa inalte zidul comun, dar e dator a face singur cheltuiala inaltarii, reparatiile de intretinere pentru sarcina cauzata zidului comun in proportie cu inaltimea.
Art. 596. - Daca zidul comun nu e in stare a purta greutatea inaltarii, cel ce vrea sa-l inalte e dator a-l face din intreg din temelie, cu cheltuiala sa, si orice adaos in grosime sa-l faca pe locul sau.
Art. 597. - Vecinul care n-a contribuit la inaltare poate castiga dreptul de comunitate, platind cheltuiala pe jumatate, precum si pretul pe jumatate al locului ce s-ar fi intrebuintat pentru ingrosarea zidului.
Art. 598. - Orice vecin al unui zid poate sa-l faca comun, in parte sau tot, platind stapanului zidului jumatatea din valoarea sa, sau jumatate din valoarea partii ce vrea sa faca comuna, precum si jumatate din valoarea locului pe care este cladit zidul.
Art. 599. - Unul din vecini nu poate gauri zidul comun, nici sa alature sau sa sprijine pe dansul vreo lucrare, fara consimtamantul celuilalt.
In caz de impotrivire, el nu poate face aceasta fara a regula mai intai prin experti mijloace necesare pentru ca acea lucrare sa nu vatame drepturile celuilalt.
Art. 610. - Cel ce face un put sau o privata langa un zid comun sau nu; cel ce vrea sa cladeasca un camin sau o vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i alature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie langa zid un magazin*) de sare, sau gramezi de materii corozive; e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente**) si obiceiuri particulare asupra unor obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente***) spre a nu aduce vatamare vecinului.
Av. Mihai Vaduva
Tot servituti...
Sara^
eu si verisoara mea avem de la tati mostenire o suprafata de pamant care este formata din o casa, gradina de pe langa casa si livada cu meri. Jumatate de casa, ... (vezi toată discuția)