avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul unui parinte...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul unui parinte...

Buna ziua !! Sunt o femeie divortata cu un copil minor de 11 ani si locuiesc in Spania de 8 ani ( de 2 ani cu minorul) , iar fostul sot locuieste in Romania dar nu vrea sa vina sa viziteze minorul de aceea am acte de la un psiholog cum minorul sufera si are depresii din cauza asta. Fostul plateste pensia alimentara intr-un cont din Romania si atat (pune cate un pachet din jumatate in jumatate de an cu haine care ori sunt mici ori sunt mari si dulciuri, ori vorbeste prin internet sau la telefon la fel din jumatate in jumatate de an) E posibil sa-l scot din drepturile parintesti daca nu acorda atentia suficienta a minorului eu avand de la judecatorie orariul ,divortul si tote actele de la tutela minorului ? Vreau sa mai spun ca eu mi-am intemeiat o familie si mai am un minor de doi ani dar are cetatenia spaniola iar tatal acestuia e spaniol si locuim impreuna de 6 ani nu suntem casatoriti pentru ca imi este frica desi el ar dori acest lucru.
Cel mai recent răspuns: m1611 , utilizator 10:58, 28 Iunie 2010
Nu il puteti decadea din drepturile parintesti.tatal are obligatia prin lege de a oferi intretinere minorului, lucru pe care il si indeplineste. A avea legaturi personale cu minorul, este un drept al tatalui si nu neaparat o obligatie. Avand in vedere si distanta , tatal ar putea beneficia de circumstanta aceasta , fiindca poate nu isi permite aceste drumuri.Ati putea, spre binele si linistea celui mic, sa va puneti de acord ca minorul sa vina in tara , in vacante, si sa suportati impreuna costurile calatoriei.
E posibil sa-l scot din drepturile parintesti daca nu acorda atentia suficienta a minorului eu avand de la judecatorie orariul ,divortul si tote actele de la tutela minorului ?

Art.109 C.fam.prevede:
Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.

Din ceea ce ne-ati relatat,nu va incadrati in prevederile acestui articol.
Nu puteti sa il decadeti din drepturile parintesti pe tatal minorului.Orocum,tatal are o obligatie legala de intretinere fata de minor,pe care si-o indeplineste,iar aceasta obligatie este un drept al copilului,la care dvs.nu puteti renunta in numele lui.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iunie 2010
luiza2008, utilizator
Dar pur si simplu nu il intereseaza vara trecuta am suportat toate cheltuielile numai eu ca sa o poata vedea si el a plecat la discoteca cu prietena lui si o lasa in grija bunicilor . Minorul e destul de mare ca sa poate intelege are 11 ani vorbeste cu el prin internet si el beat nu face altceva decat sa ma acuze si insulte de fata cu minorul , acesta se inchide in camera si plange si imi pune tot felul de intrebari la care nu pot rasunde de ce un tata isi ineaca amarul in bautura ca sa poate vorbii cu propriul copil ( absolut niciodata nu ia-m vorbit minorului rau de fostul sot sau de fostii socrii )
Nu cred ca aveti sanse ca tatal sa fie decazut din drepturile parintesti.
Avand in vedere distanta dintre dvs care locuiti cu copilul in Spania si tatal care locuieste in Romania, nu il puteti obliga pe acesta sa viziteze copilul in Spania.
Si chiar credeti ca daca o sa fie decazut din drepturile parintesti.. copilul dumneavoastra o sa se simta mai bine?
Faptul ca domnul in cauza este tatal copilului este o realitate ce nu poate fi schimbata. Incercati sa ajutati copilul sa accepte aceasta realitate..nu o mascati.

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate solicita inaintea divortului? ContSters130251 ContSters130251 Ca mama, pot sa decad din drepturi tatal si apoi sa fac divortul? Mentinonez ca stiu in ce conditii legale se aplica decaderea din drepturi ale unuia din ... (vezi toată discuția)
Buna seara- decaderea din drepturi ale tatalui mona89 mona89 am si eu cateva intrebari si nelamuriri,vreau sa stiu daca pot decade p tatal baiatului meu din drepturi.noi nu suntem casatoriti,dar baiatul ii poarta ... (vezi toată discuția)
Minor avoty avoty pot cere decadere din drepturi ale unui parinte direct in instanta daca a parasit minorul de la nastere, (vezi toată discuția)