avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Taxe si impozite pe cheltuieli de judecata!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Taxe si impozite pe cheltuieli de judecata!

Azi, cand mi-am luat fluturasul de salariu - la noi vin intai fluturasii, iar banii mai pe urma - am avut o surpriza. Langa salariul meu de baza, de 729, apare un rand cu „sume +/- 465“. Salariul de baza plus sumele +/- constituie VENIT BRUT 1194. Din acest venit brut s-a scazut somaj, CAS, Sanatate, Impozit, si a ramas REST DE PLATA 884, adica venitul net.


Pana acum, pe un salariu de baza de 729, luam in mana 546 lei. Acea suma +/- de 465 lei este dreptul pe care spitalul mi l-a refuzat, dar mi l-a acordat Tribunalul Constanta. Adica 415,8 lei diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate plus 50 lei cheltuieli de judecata.Eu ma asteptam sa primesc 546 + 465,8 = 1011,8 lei, iar spitalul mi-a retinut/furat 127,8 lei.

Ce nu inteleg eu:
1. acesti bani nu sunt sume +/-, adica nu sunt drepturi salariale (ore suplimentare, garzi, etc), recunoscute de spital, ci un drept castigat in instanta. Nu ar fi trebuit sa apara pe fluturas, ci pe un ordin de plata separat, asa cum am primit si salariul bonus pentru nastere. Gresesc?

2. Cand mi-au dat acel salariu bonus la nastere - salariu de baza era atunci - am primit integral venitul brut (salariul de baza), adica nu mi s-au retinut CAS, somaj, sanatate, impozit. Acum de ce mi se retin toate astea, cand CCMN pe 2006 spune ca trebuie platita de catre angajator diferenta dintre indemnizatia de maternitate si salariul de baza. Eu de aici inteleg ca spitalul trebuie sa imi dea in mana cat ramane pana la salariul brut de la acea vreme. De unde reiese ca ar trebui sa imi opreasca CAS, sanatate, etc?

Plus ca banii i-am obtinut in instanta. Iar sentinta „obliga SCJU Constanta catre X (catre mine) la plata sumei de Y“. Adica nu sunt drepturi salariale, ca sa imi opreasca taxe, ci e un drept nerecunoscut de angajator si castigat in justitie.

3.Ciudat, somajul de 1% e 7 lei, calculat doar la salariul meu de baza, pe cand celelalte taxe plus impozitul se aplica si la salariul de baza si la sume +/-.

4.Cei 465 lei mentionati la sume +/- includ si chjletuielile de judecata (50 lei taxa avocat). Adica si din chletuielile de judecata mi se retin: CAS, sanatate, impozit!!!

Am fost la directorul administrativ si am cerut explicatii. Mi-a spus ca orice venit e impozabil, ca taxele trebuie platite, dar sa prezint si in scris tot ce i-am zis lui. Iar el va discuta cu personele abilitate si va decide ce va face apoi.
Am vorbit azi si cu un jurist, care nu m-a lamurit prea mult, dar mi-a confirmat faptul ca suma castigata la tribunal nu avea ce cauta pe fluturasul de salariu si trebuia platita prin dispozitie de plata separata. Plus ca acele cheltuieli de judecata nu ar trebui in nici un caz sa fie impozitate/ taxate.

Am nevoie de niste argumente juridice pe care sa le introduc in hartia solicitata de directorul administrativ. Ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 22:38, 21 Iunie 2007
Temeiul juridic este tocmai hotararea judecatoreasca pe care o aveti , care trebuie sa fie definitiva si irevocabila. In baza ei va argumentati cererea. Daca nu o respecta puteti apela la un executor judecatoresc.
Din suma de 415,8 lei la, care imi da dreptul Tribunalul Constanta, se pot retine taxe si impozite?
Suma reprezinta diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate, iar Indemnizatia de maternitate NU se impoziteaza, conform Codului Fiscal, Art. 42:

COD FISCAL, ART. 42, Venituri neimpozabile
In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, la ce se refera?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2007
atlantiana, utilizator
Va rog mult, lamuriti-ma si pe mine. E legal sa mi se opreasca taxe si impozite pe suma castigata in instanta si pe cheltuielile de judecata?
Diferenta dintre indemnizatia de maternitate si salariul de baza se achita din fondul de salarii, deci se supune impozitarii si celorlalte contributii. Nu confundati aceasta suma cu ajutorul pt. nastere copil ( faceati o comparatie zilele trecute) , care se achita din fondul de cheltuieli sociale ( si e prevazut in Codul fiscal la venituri neimpozabile).
Acum important este daca instanta a stabilit suma pe brut ( caz in care angajatorul a procedat corect) sau pe net ( caz in care angajatorul trebuia sa calculeze brutul aferent in vederea achitarii contributiilor si impozitului).
Cheltuielile de judecata NU au ce cauta pe statul de plata si fireste ca nu se impoziteaza!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu prenatal - care 6 luni? ContSters261311 ContSters261311 Buna ziua, Imi cer iertare pentru intrebarea simpla, nu reusesc sa imi dau seama cum exact se calculeaza concediul prenatal. Eu primesc salariul pe data de 7 ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal angelica82 angelica82 Buna seara Doresc sa stiu ce bani am de luat pe luna Octombrie, fiind in concediu prenatal.Am contract cu 8 ore,si salariu minim pe economie,fara alte ... (vezi toată discuția)
Retinerea in totalitate a cheltuielilor salariale de la angajat, de catre angajator. BDN64 BDN64 Buna ziua, Lucrez in vanzari in distributia de produse ,,x\'\'(cu contract de munca/perioada nedeterminata), unde ca peste tot in acest domeniu exista niste ... (vezi toată discuția)