avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... avem nevoie de un sfat, urgent!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

avem nevoie de un sfat, urgent!

buna ziua!
avem nevoie de un sfat in legatura cu urmatoarea situatie:

eu si sotului meu vrem sa cumparam impreuna un apartament.

Sotul meu are un copil, dintr-o casatorie anterioara, caruia doreste sa-i lase apartamentul in care a stat cu fosta lui sotie. nu au facut partaj.

apartamentul pe care vrem sa il cumparam, dorim sa ne apartina numai noua si urmasilor nostri directi (iar copilului din fosta casatorie sa nu ii revina drepturi cf legislatiei asupra bunului nostru comun).

intrebari:

1. este obligatoriu partajul dintre cei 2? (sentinta definitiva de divort a fost pronuntata in 2005)
2. ce anume treb specificat in viitorul contract de cumparare al nostru pt ca acel copil sa nu aiba drepturi asupra apartamentului nostru? (sau alte variante legale, cu acelasi efect).

mentionez ca inca nu avem copii.

multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 23:44, 22 Iunie 2007
1.Nu e obligatoriu partajul dar e bine sa fie facut pentru a lamuri situatia juridica a bunurilor pe viitor.
2.In afara de a face actul pe numele dvs . sau in care sa aratati ca desi cumparat impreuna dvs. ati depus toti banii , nu vad ce act ati putea face sa excludeti copilul din viitoarea avere a tatalui sau.Orice prevedere ati insera e nula de drept.
Ba eu cred ca se poate face ceva, dar numai in momentul in care veti avea copii. Pentru ca in Romania dreptul la mostenire e inalienabil, singura modalitate de a va asigura ca mostenitorul din casatoria anterioara nu va putea avea pretentii asupra apartamentului este sa faceti cu viitorul copil contract de vanzare-cumparare, eventual cu clauza de uzufruct viager. Contractul de vanzare-cumparare, chiar intre parinti si copii, nu poate fi atacat in instanta, in timp ce un testament, de exemplu, da, persoana care cere partea de mostenire avand intotdeauna castig de cauza (precum spuneam, este un drept inalienabil - adica un parinte nu-si poate dezmosteni copilul).
Era vorba de actul de vanzare-cumparare de acum , nu de ce vor putea face pe viitor.
in primul rind, va multumesc pt raspunsuri.

intr-adevar, e vorba despre situatia prezenta, in care am vrea sa fie f clar lamurite lucrurile de la bun inceput.

pe de alta parte, in legatura cu varianta de care vorbea hellen, am o mica nelamurire:
dat fiind ca aportul financiar al meu si al sotului meu este egal pt cumpararea acestui apartament, nu as vrea sa ii trezesc suspiciuni sotului meu in legatura cu faptul ca va fi trecut numele meu ca si proprietar. departe de mine aceste ginduri.

in acest caz, din pct de vedere legal, faptul ca desi cumparam impreuna, eu depun toti banii, este echivalent cu faptul ca apartamentul apartine amindorora in egala masura?

multmesc!

Nu .nu este echivalent. Trebuie sa intelegeti ca orice va avea sotul dvs. va mosteni si copilul pe care il are acum. Nu ma refer la ce va avea si va vinde sau pierde, ci la ceea ce va avea la data succesiunii. Chiar daca va incheia anumite acte , tot va mosteni ceva. Departe de mine gandul de a-i trezi suspiciuni sotului , v-am spus ca singura cale la incheierea acestui act este sa-l luati pe numele dvs. pentru a inlatura alti pretendenti la dreptul de proprietate. Cum viata ne ofera tot felul de surprize , sigur ca pot aparea felurite situatii care sa schimbe pe viitor starea lucrurilor. Dar pentru situatia de acum , concreta , eu nu vad alta solutie. Pentru a inlatura suspiciunile poate el insusi sa consulte un avocat. Si atunci nu mai apare ca si cum ati vrea sa faceti ceva gresit.

Alte discuții în legătură

Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Situatie ipotetica mamalui Stefan mamalui Stefan Buna ziua tuturor, Fiind o mamica responsabila(si nu chiar foarte tanara...),as dori sa stiu ce-l va astepta pe copilul meu in viitor in situatia decesului ... (vezi toată discuția)
Dreptul la o proprietate in caz de decesul unui parinte. vroni vroni As dori sa adresez o intrebare: in cazul in care un parinte moare si raman in urma sotia si cei doi copii, daca unul dintre copii isi cerul dreptul la ... (vezi toată discuția)