avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... avem nevoie de un sfat, urgent!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

avem nevoie de un sfat, urgent!

buna ziua!
avem nevoie de un sfat in legatura cu urmatoarea situatie:

eu si sotului meu vrem sa cumparam impreuna un apartament.

Sotul meu are un copil, dintr-o casatorie anterioara, caruia doreste sa-i lase apartamentul in care a stat cu fosta lui sotie. nu au facut partaj.

apartamentul pe care vrem sa il cumparam, dorim sa ne apartina numai noua si urmasilor nostri directi (iar copilului din fosta casatorie sa nu ii revina drepturi cf legislatiei asupra bunului nostru comun).

intrebari:

1. este obligatoriu partajul dintre cei 2? (sentinta definitiva de divort a fost pronuntata in 2005)
2. ce anume treb specificat in viitorul contract de cumparare al nostru pt ca acel copil sa nu aiba drepturi asupra apartamentului nostru? (sau alte variante legale, cu acelasi efect).

mentionez ca inca nu avem copii.

multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 23:44, 22 Iunie 2007
Doamna draga,
incerc sa va explic o posibilitate, sper sa reusesc.
1. Orice copil are drept de mostenire conform legii romane asupra unei parti din mostenirea fiecarui parinte, tot ceea ce conteaza fiind valoarea acelei parti si nu ce anume bunuri contine ea; inteleg de la dv. ca nu aveti nicio intentie de dezmostenire a fiului sotului. Avand in vedere aceasta, ar fi bine sa faca sotul partajul astfel incat, la decesul sau, sa fie bine si exact stabilit cat din apartamentul coproprietate cu fosta sotie este al sau si face parte din masa succesorala.
2. Apartamentul nou il veti cumpara, evident, comun, ar fi nedrept altfel; puteti mentiona care este proportia in care il achita fiecare (daca il luati fara credit), de exemplu: in coproprietate cate 50% fiecare sot sau altfel. Astfel se va sti clar cat va face parte din masa succesorala fara procese ulterioare.
3. Trebuie sa aveti in vedere ca la mostenire veti lua, dupa sot: 1/4 dv. din tot ceea ce lasa el (adica din ambele jumatati de apartamente in exemplul dat; cealalta jumatate din apartamentul comun va va apartine ca partea dv. din bun si ea nu intra in mostenire). Copiii iau rezerva: 1/2 pentru 1 copil, cate 1/3 pentru fiecare copil daca sunt 2, 3/4 toti daca sunt mai multi de 2; cotele acestea sunt din masa succesoralaminus dreptul sotului decedatului, adica din 3/4 din masa succesorala. Intai vine sotul la mostenire si apoi, din restul, se calculeaza cotele restului mostenitorilor.
In mod evident ca, daca in patrimoniul sotului nu vor intra bunuri mult mai mari ca si valoare fata de aceste cote din cele 2 apartamente, copilul din casatoria anterioara ar avea, in functie de cati alti copii mai face sotul dv., intre 3/8 si 3/16 din toata averea, restul fiind rezerva dv., a restului copiilor si cotitatea disponibila.
4. Avand in vedere ca in cel mai bun caz copilul din casnicia anterioara ar mosteni sub jumatate de apartament (la componenta prezumata a masei succesorale ca fiind din 2 jumatati de imobile, cu valoare egala), nu ar trebui sa va faceti griji mari. Daca lucrurile se schimba pe parcurs, veti lua atunci masuri. Pana una-alta, pentru a se asigura ca nu se imparte intre mostenitori si cotitatea disponibila, e indicat sa faca un testament... momentan in favoarea dv.
5. Pentru viitor, ca sa nu ramana copiii cu cuiul lui Pepelea, avand in vedere ca acea cota a copilului pe care deja il are va fi aplicata la FIECARE BUN DIN masa succesorala, recomand o impartire de ascendent dupa nasterea primului copil cu dv.

Cred ca am facut calculele corect, altfel astept colegii sa ma cenzureze.
Sper ca ati reusit sa urmariti mesajul si ca ati inteles cate ceva... si ca am fost coerenta.
Intrebarea suna asa :
citez :"2. ce anume treb specificat in viitorul contract de cumparare al nostru pt ca acel copil sa nu aiba drepturi asupra apartamentului nostru? (sau alte variante legale, cu acelasi efect)".
Nu intreba ce drepturi are ci cum sa faca sa nu aiba drepturi. Si singura varianta e sa-l ia pe numele ei. Zic eu.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Situatie ipotetica mamalui Stefan mamalui Stefan Buna ziua tuturor, Fiind o mamica responsabila(si nu chiar foarte tanara...),as dori sa stiu ce-l va astepta pe copilul meu in viitor in situatia decesului ... (vezi toată discuția)
Dreptul la o proprietate in caz de decesul unui parinte. vroni vroni As dori sa adresez o intrebare: in cazul in care un parinte moare si raman in urma sotia si cei doi copii, daca unul dintre copii isi cerul dreptul la ... (vezi toată discuția)