Doamna draga,
incerc sa va explic o posibilitate, sper sa reusesc.
1. Orice copil are drept de mostenire conform legii romane asupra unei parti din mostenirea fiecarui parinte, tot ceea ce conteaza fiind valoarea acelei parti si nu ce anume bunuri contine ea; inteleg de la dv. ca nu aveti nicio intentie de dezmostenire a fiului sotului. Avand in vedere aceasta, ar fi bine sa faca sotul partajul astfel incat, la decesul sau, sa fie bine si exact stabilit cat din apartamentul coproprietate cu fosta sotie este al sau si face parte din masa succesorala.
2. Apartamentul nou il veti cumpara, evident, comun, ar fi nedrept altfel; puteti mentiona care este proportia in care il achita fiecare (daca il luati fara credit), de exemplu: in coproprietate cate 50% fiecare sot sau altfel. Astfel se va sti clar cat va face parte din masa succesorala fara procese ulterioare.
3. Trebuie sa aveti in vedere ca la mostenire veti lua, dupa sot: 1/4 dv. din tot ceea ce lasa el (adica din ambele jumatati de apartamente in exemplul dat; cealalta jumatate din apartamentul comun va va apartine ca partea dv. din bun si ea nu intra in mostenire). Copiii iau rezerva: 1/2 pentru 1 copil, cate 1/3 pentru fiecare copil daca sunt 2, 3/4 toti daca sunt mai multi de 2; cotele acestea sunt din masa succesoralaminus dreptul sotului decedatului, adica din 3/4 din masa succesorala. Intai vine sotul la mostenire si apoi, din restul, se calculeaza cotele restului mostenitorilor.
In mod evident ca, daca in patrimoniul sotului nu vor intra bunuri mult mai mari ca si valoare fata de aceste cote din cele 2 apartamente, copilul din casatoria anterioara ar avea, in functie de cati alti copii mai face sotul dv., intre 3/8 si 3/16 din toata averea, restul fiind rezerva dv., a restului copiilor si cotitatea disponibila.
4. Avand in vedere ca in cel mai bun caz copilul din casnicia anterioara ar mosteni sub jumatate de apartament (la componenta prezumata a masei succesorale ca fiind din 2 jumatati de imobile, cu valoare egala), nu ar trebui sa va faceti griji mari. Daca lucrurile se schimba pe parcurs, veti lua atunci masuri. Pana una-alta, pentru a se asigura ca nu se imparte intre mostenitori si cotitatea disponibila, e indicat sa faca un testament... momentan in favoarea dv.
5. Pentru viitor, ca sa nu ramana copiii cu cuiul lui Pepelea, avand in vedere ca acea cota a copilului pe care deja il are va fi aplicata la FIECARE BUN DIN masa succesorala, recomand o impartire de ascendent dupa nasterea primului copil cu dv.
Cred ca am facut calculele corect, altfel astept colegii sa ma cenzureze.
Sper ca ati reusit sa urmariti mesajul si ca ati inteles cate ceva... si ca am fost coerenta.
Intrebarea suna asa :
citez :"2. ce anume treb specificat in viitorul contract de cumparare al nostru pt ca acel copil sa nu aiba drepturi asupra apartamentului nostru? (sau alte variante legale, cu acelasi efect)".
Nu intreba ce drepturi are ci cum sa faca sa nu aiba drepturi. Si singura varianta e sa-l ia pe numele ei. Zic eu.:)