avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... PFA SI AF -Persoana fizica sau juridica?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

PFA SI AF -Persoana fizica sau juridica?

Buna ziua Am si eu o nedumerire in ceea ce priveste Persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale din punct de vedere al stabilirii impozitelor si taxelor locale definite conform titlului IX din Codul Fiscal.:
pct 12 (2) din HG 44/2004 (titlul IX):
".... Contribuabilii, persoane fizice, care desfãşoarã activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, precum şi cei care exercita în mod autonom sau prin asociere orice profesie libera sunt:
a) persoanele fizice care exercita activitãţi independente în mod autonom sau asociate pe baza unui contract de asociere încheiat în vederea realizãrii de activitãţi, cum sunt: asociaţiile familiale, asociaţiile agricole sau altele asemenea şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoana juridicã;
b) persoanele fizice care exercita orice profesii, cum sunt cele: medicale, de avocatura, notariale, de expertiza contabila, de expertiza tehnica, de consultanţa fiscalã, de contabil autorizat, de consultant de plasament în valori imobiliare, de arhitectura, de executare judecãtoreascã, cele autorizate sa execute lucrãri de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei sau alte profesii asemãnãtoare desfãşurate în mod autonom, în condiţiile legii, şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoana juridica....."

Intrebarea mea este: AF si PFA intrunesc elementele constituive in a fi considerati persoane juridice din punct de vedere al stabilirii impozitelor si taxelor locale?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 20:58, 30 Iunie 2010
Da, intrucat au CIF/CUI, emit facturi, chitante, etc. , incheie contracte de prestari de servicii...
Daca toate AF si PFA au CUI /CIF si indeplinesc conditiile de persoana juridica (inca nu am gasit o definitie clara in ceea ce priveste persoana juridica) atunci toate persoanele care sunt cu AF si PFA se exclud din articolul din lege prezentat mai sus.Atunci care sunt persoanele fizice care care se incadreaza in acest articol ?
Pentru definitia persoanei juridice a se vedea Decretul 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice (in vigoare si azi).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Personalitate juridica sau nu luis29 luis29 Un PFA, o Asociatie familiala sau o intreprindere individuala au personalitate juridica sau nu? Ce lege reglementeaza aceast statut? (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire angelatudor angelatudor Ca persoana fizica am in proprietate( cu sotul meu) un apartament in care ,cu contract de comodat, imi desfasor activitatea ca medic (cabinet stomatologic ... (vezi toată discuția)
Incadrare dpdv fiscal/jurudic auto pe p.f.a. cristianba cristianba Am avut surpriza, la primarie, ca atunci cand am depus o cerere pt obtinerea unei autorizatii de circulatie pt un auto inmatriculat pe P.F.A., sa mi se ... (vezi toată discuția)