avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit pe cladire
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit pe cladire

Ca persoana fizica am in proprietate( cu sotul meu) un apartament in care ,cu contract de comodat, imi desfasor activitatea ca medic (cabinet stomatologic individual) , profesie liberala FARA PESONALITATE JURIDICA . Pentru perioada 2010-2015 ,am achitat anual un impozit ca proprietar al spatiului si nu ca persoana juridica ,asa cum astazi o functionara a primariei pretindea ca ar fi fost obligatoriu. As dori o parere autorizata , bazata pe texte de lege .Va multumesc !

Imi cer scuze , revin intrebandu-va daca in cazul de fata sunt obligata sa vand , donez (sau o alta modalitate de instrainare) spatiul catre entitatea Cabinet Stomatologic Individual, asa cum mi se cere din partea serviciului taxe si impozite.Multumesc !


[mesaje conexate]
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 15:52, 21 Februarie 2016
Buna seara ,
Ca persoana fizica am in proprietate un apartament in care imi desfasor activitatea ca medic (cabinet stomatologic individual) , profesie liberala FARA PERSONALITATE JURIDICA , deci NU sunt persoana juridica , conform statutului medicului. Pentru perioada 2010-2015 ,am achitat anual un impozit local pentru apartament, ca proprietar al spatiului .Rog cunoscatorii sa ma lamureasca daca am procedat corect , sau ar fi trebuit sa achit acest impozit asimilat persoanelor juridice si de ce . Aduc aminte ca doar din acest an se are in vedere statutul spatiilor nerezidentiale apartinand persoanelor fizice .Va multumesc !


Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2016
angelatudor, utilizator
Ați achitat corect.
Potrivit normelor metodologice de aplicare ale art.248 din codul fiscal valabil până la data de 31.12.2015
[ link extern ]
punctul 12, alin 2 din norme:
12. ...
(2) Contribuabilii, persoane fizice, care desfăşoară activităţi economice pe baza liberei iniţiative, precum şi cei care exercită în mod autonom sau prin asociere orice profesie liberă sunt:
a) persoanele fizice care exercită activităţi independente în mod autonom sau asociate pe baza unui contract de asociere încheiat în vederea realizării de activităţi, cum sunt: asociaţiile familiale, asociaţiile agricole sau altele asemenea şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoană juridică;
b) persoanele fizice care exercită orice profesii, cum sunt cele: medicale, de avocatură, notariale, de expertiză contabilă, de expertiză tehnică, de consultanţă fiscală, de contabil autorizat, de consultant de plasament în valori imobiliare, de arhitectură, de executare judecătorească, cele autorizate să execute lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei sau alte profesii asemănătoare desfăşurate în mod autonom, în condiţiile legii, şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoană juridică.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si af -persoana fizica sau juridica? mike78 mike78 Buna ziua Am si eu o nedumerire in ceea ce priveste Persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale din punct de vedere al stabilirii impozitelor si ... (vezi toată discuția)
Procentul de impozitare cladire+teren geims geims Buna ziua,sunt medic veterinar si am cumparat CMV compusa dintr-o cladire si teren fiind medic concesionar.Sunt persoana fizica autorizata si in actele ... (vezi toată discuția)
Incadrare dpdv fiscal/jurudic auto pe p.f.a. cristianba cristianba Am avut surpriza, la primarie, ca atunci cand am depus o cerere pt obtinerea unei autorizatii de circulatie pt un auto inmatriculat pe P.F.A., sa mi se ... (vezi toată discuția)