avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se suspenda preavizul pt concediu de odihna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se suspenda preavizul pt concediu de odihna?

pers x intra in preaviz de 20 zile , incepand cu data de 1 iulie. Are cerere de concediu de odihna incepand cu 5 iulie. ce se poate face in situatia asta?
mentionez ca postul va fi restructurat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:53, 28 Iunie 2010
Preavizul este suspendat numai de concediu medical. Concediu de odihna acordat in interiorul preavizului il calculati ca facand parte din cele 20 zile lucratoare de preaviz.
Codul Muncii reglementeaza acordarea concediului de odihna :
ART. 143
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Concediul de odihna nu este printre cauzele de suspendare a perioadei de preaviz.
inca o intrebare: in cazulo de fata, nu se va mai acorda concediul de odihna?
va trebui sa platim zilele neefectuate si se va merge pe preaviz?
L53/2003 ART. 73
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2)
--------- Daca salariatul ramanea in perioada de preaviz ,societatea il remunera in mod normal cu salariu corespunzator pe toata perioada,salariatul avand dreptul sa lipseasca in fiecare zi 4 ore pt a-si cauta alt loc de munca,insa societatea trebuia sa-l plateasca ca si cum ar fi lucrat 8 ore;
--- Pt ca salariatul are cerere de CO ii acordati concediul de odihna si il platiti corespunzator incepand cu data de 05 iulie ,acesta nemaifiind prezent la serviciu ;
Intre 01-05 iulie trebuie sa se prezinte la serviciu minim 4 ore si sa-i indeplineasca obligatiile de serviciu, societatea platindu-l ca si cum ar munci 8 ore;
Sunteti obligati sa-i acordati CO,dar atentie daca e pentru anul 2010nu-l acordati integral ci o fractie corespunzatoare lunilor lucrate
buna ziua, atentie la preaviz - 20 zile lucratoare de la data cand a luat la cunostinta salariatul. nu luati in calcul prima si ultima zi.
in acesta perioada beneficiaza de toate drepturile si obligatiile stabilite prin CCM si CIM., si mai are un drept de care poate beneficia. 4 ore pe zi dar cu plata integrala.
In cazul ca in CCM aplicabil aveti stipulat ca se poate opta si ptr. un program inegal in perioada de preaviz poate lucra o zi 8 ore si a doua zi liber.
Studiati CCM la Nivel National.

Alte discuții în legătură

Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna se poate efectua in perioada de preaviz? maryang maryang E corect daca un salariat in anul 2009 nu a reusit sa efectueze concediul de odihna si este dat de angajator in somaj, zilele de concediu de odihna aferente ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in preaviz emine emine Buna ziua, Lucrez la o firma ca operator prelucrare date si vreau sa imi dau demisia Conform contractului actual trebuie sa stau in preaviz 15 zile ... (vezi toată discuția)