avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... licitaþie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

licitaþie

Am participat la o licitaţie publică – cerere de ofertă - unde criteriul de atribuire era preţul cel mai scăzut. Licitaţia a fost câştigată de un ofertant a cărui ofertă reprezenta 10% din valoarea estimată a contractului. A fost atribuit în mod legal contractul respectiv? Dacă nu, ce dispoziţii au fost încălcate?
Cel mai recent răspuns: Katri , utilizator 16:15, 29 Iunie 2010
daca criteriul de atribuire a fost pt pretul cel mai scazut,atunci ar fi in regula ;
Dar nu-i in regula sa vina cu un pret de 10 % fata de valoarea estimata,faceti contestatie, e grosolan
Licitaţia a fost câştigată de un ofertant a cărui ofertă reprezenta 10% din valoarea estimată a contractului
. Sa inteleg ca licitatia la care dumneavoastra ati participat a avut o valoare estimata? Pentru ca in cazul in care contra ofertantii dumneavoastra s-au incadrat sub valoarea estimata de autoritate atunci nu exista motive de incalcare a unor dispozitii sau motive de contestatie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Cred ca dumneavoastra ati omis cateva detalii, e destul de vag ceea ce ati scris.
Mulţumesc pentru răspunsuri! ªi da licitaţia la care am participat avea o valoare estimată. Oferta câştigătoare a reprezentat 10 % din valoarea estimată, deşi practic este imposibil să execute aceea lucrare cu un asemenea preţ.
Vreau să fac contestaţie şi credeam că există vreo prevedere legală prin care să fie respinse ofertele ce au un preţ derizoriu?
Urgent!
Din prevederile OUG nr.34:
"Art. 203. - (1) Atunci când autoritatea contractantă constată că o ofertă are un preţ aparent neobişnuit de scăzut deoarece ofertantul beneficiază de un ajutor de stat, oferta respectivă poate fi respinsă pe acest temei numai dacă, în urma clarificărilor solicitate, ofertantul este în imposibilitate de a demonstra, într-o perioadă de timp rezonabil stabilită de autoritatea contractantă, că ajutorul de stat a fost acordat în mod legal. "
Din normele de aplicare:
"Art. 36. - (1) Oferta este considerată inacceptabilă în următoarele situaţii:
a) se încadrează în categoria celor prevăzute la art. 33 alin. (3);
b) a fost depusă de un ofertant care nu îndeplineşte una sau mai multe dintre cerinţele de calificare stabilite în documentaţia de atribuire sau nu a prezentat, conform prevederilor art. 11 alin. (4)-(5), documente relevante în acest sens;
b1) Abrogat.
c) constituie o alternativă la prevederile caietului de sarcini, alternativă care nu poate fi luată în considerare din următoarele motive:
- în anunţul de participare nu este precizată în mod explicit posibilitatea depunerii unor oferte alternative;
- respectiva ofertă alternativă nu respectă cerinţele minime prevăzute în caietul de sarcini;
d) nu asigură respectarea reglementărilor obligatorii referitoare la condiţiile specifice de muncă şi de protecţie a muncii, atunci când această cerinţă este formulată în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă;
e) preţul, fără TVA, inclus în propunerea financiară depăşeşte valoarea estimată comunicată prin anunţul/invitaţia de participare şi nu există posibilitatea disponibilizării de fonduri suplimentare pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publică respectiv;
e1) preţul, fără TVA, inclus în propunerea financiară depăşeşte valoarea estimată comunicată prin anunţul/invitaţia de participare şi, deşi există posibilitatea disponibilizării de fonduri suplimentare pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publică respectiv, se constată existenţa a cel puţin uneia dintre următoarele situaţii:
- preţul este cu mai mult de 10% mai mare decât valoarea estimată prevăzută în anunţul/invitaţia de participare;
- încheierea contractului la preţul respectiv ar conduce la eludarea aplicării acelor prevederi ale ordonanţei de urgenţă care instituie obligaţii ale autorităţii contractante în raport cu anumite praguri valorice;
f) în urma verificărilor prevăzute la art. 202 şi 203 din ordonanţa de urgenţă se constată că oferta are un preţ neobişnuit de scăzut pentru ceea ce urmează a fi furnizat/prestat/executat, astfel încât nu se poate asigura îndeplinirea contractului la parametrii cantitativi şi calitativi solicitaţi prin caietul de sarcini. "

Daca autoritatea s-a acoperit cu hartii de clarificare a pretului neobisnuit de scazut, e posibil sa nu aveti castig de cauza. Dar eu as incerca, pentru ca daca exista un dubiu, e discutabil si deci, interpretabil.
Mulţumesc mult pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de anulare licitatie teodor82 teodor82 Buna ziua. O firma a participat la o licitatie - cerere de oferte si a avut cel mai scazut pret (criteriul de atribuire - pretul cel mai scazut). ... (vezi toată discuția)
Achizitii publice -oferte peste valoarea estimata paula manta paula manta Buna ziua, Cum procedez în situaţia în care valoarea propusă de toţi ofertantii pentru un contract furnizare este mai mare decât valoarea estimată de ... (vezi toată discuția)
Hg 834/2009?????- ;-))) melcsy melcsy Art. 36^1 - (1) In sensul prevederilor art. 202 alin. (1) din ordonanta de urgenta, o oferta prezinta un pret aparent neobisnuit de scazut in raport cu ceea ce ... (vezi toată discuția)