avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CESIONARE FIRMA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CESIONARE FIRMA

Buna,
Am o societate comerciala (srl) la care sunt asociat unic iar in ultima perioada am avut pierderi mari si a trebuit sa inchid un magazin si am acumulat si aproximativ 20000 ron la stat si cam 6000 ron la furnizori.Am o persoana care doreste firma mea deoarece este mai veche cu conditia sa platesc cesiunea la reg comertului.Intrebarea mea ar fi daca este posibil si legal asa ceva si cine va platii datoriile.
Cat ar costa o cesiune si cat dureaza?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: un om simplu , utilizator 16:05, 29 Iunie 2010
Este posibil ceea ce doriti sa faceti, iar costurile si durata le veti obtine de la Biroul Unic de pe langa ORC.
Acesata posibilitate cat este de legala si cine va plati datoriile?
Cesiunea inseamna vanzarea firmei, adica a partilor sociale detinute de dv.
Fiind asociat unic, asta inseamna maxim 200 lei, pe care va trebui sa-i achitati dv., conform intelegerii.
Cel care cumpara (cesiona), va trebui sa accepte toate datoriile (pasivul) firmei, cu care se va descurca ulterior, deci daca accepta cesiunea in conditiile existente, el va plati toate datoriile.
Totul este perfect legal.
Stie el de ce vrea firma cu vechime, chiar si cu datorii...

Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Din discutie s-a omis noul act normativ, OUG 54/2010 care modifica unele reglementari ale Legii 31/1990, inclusiv in materie de cesiuni. Iata:
" La articolul 202, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (2 ind.1)-(2 ind. 4), cu următorul cuprins:
"(2.1) Hotărârea adunării asociaţilor, adoptată în condiţiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionată în registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(2.2) Oficiul registrului comerţului va transmite de îndată, pe cale electronică, hotărârea prevăzută la alin. (21) Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2.3) Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.
(2.4) Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie prevăzut la art. 62, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia."
. La articolul 203, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Actul de transmitere a părţilor sociale şi actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociaţi vor fi depuse la oficiul registrului comerţului, fiind supuse înregistrării în registrul comerţului potrivit dispoziţiilor art. 204 alin. (4)."

asta inseamna ca nu pot cesiona firma daca nu platesc 20000 lei la stat sa inteleg?Nu exista credite bancare sau asa ceva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale gabi1 gabi1 Buna seara, As dori sa stiu daca pentru cesionarea partilor sociale ale unui SRL care nu are datorii la bugetul statului este necesar control si aviz de la ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale alin_bv alin_bv Buna ziua Spuneti-mi va rog se mai poate face cesiunea de parti sociale ale unei societati cu datorii la stat ? Daca da, pana cand ? Conform OUG am ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale kappauser kappauser Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are ... (vezi toată discuția)