ariam a scris:
daca in contractul de credit ar fi fost definita o astfel de situatie ca fiind forta majora atunci ati fi putut invoca apartitia situatiei de forta majora (notificand credtorul si facand dovada fortei majore), dar acest lucru sigur nu exista in contractul de credit.
forta majora se poate invoca, indiferent ce e in contract, sau nu e. opereaza "in puterea legii" in favoarea debitorulul. trebuie numai facuta dovada. cam dificil cu "somaju'"- forta majora:rolleyes:... dar daca guvernu' invoca art. 53 din constitutie...:-/:rolleyes:
"Exonerare. Forta majora. Inteles.
Avand in vedere recursul reclamantului, se desprinde concluzia ca el este de acord ca in anul agricol 1996 recolta de grau a paratei a fost calamitata 100% datorita conditiilor climaterice, dar considera ca exonerarea de raspundere pentru cauza de forta majora trebuia prevazuta in legea care reglementa operatiunea comerciala in contractul partilor.
In Codul civil roman nu exista o definitie a cauzei de forta majora, insa doctrina si in practica judiciara considera in unanimitate ca aceasta reprezinta o imprejurare de fapt, imprevizibila si de neinlaturat, care impiedica in mod obiectiv si fara nici o culpa din partea debitorului, executarea obligatiei contractuale pe care acesta si-a asumat-o.
Nu exista nici un text de lege din care sa rezulte ca forta majora opereaza doar daca este prevazuta in actul care reglementeaza operatiunea comerciala sau ca partile sunt obligate sa o prevada in contract, insa o data constatata, forta majora are ca principal efect exonerarea de raspundere contractuala a debitorului potrivit art. 1082 si art. 1083 C. civ. Deci, forta majora este o cauza de exonerare de raspundere care opereaza in puterea legii si impiedica pe creditor sa pretinda executarea obligatiei ori daune interese de la debitor, desi nu a fost prevazuta expres in contract sau intr-un text de lege[/b]. Avand in vedere cele expuse, decizia instantei de apel este temeinica si legala si va fi mentinuta prin respingerea recursului.
Curtea suprema de justitie. Decizia nr.414 din 27 ianuarie 2000."
"fenomenu'" cu somaju' si diminuarea salariilor <->"forta majora" nu e nou...
"Creditorii se confrunta de la o vreme cu un fenomen fara precedent, acela de a fi notificati (de cele mai multe ori prin executor judecatoresc) de catre debitori, persoane fizice care, apreciaza ca se afla in fata unui caz de “forta majora”, din cauza faptului ca in urma concedierii au ramas fara surse de venit.
In plus, in contextul general de criza financiara si economica, solicita, pe cale de consecinta, suspendarea la plata a tuturor obligatiilor ce decurg din credite (principal, dobanzi, comisioane) pe o perioada nedeterminata.
Majoritatea acestor debitori isi intemeieza solicitarile pe imposibilitatea indeplinirii obligatiilor de plata, datorita lipsei unor surse de venit ca urmare a intervenirii somajului sau reducerii substantiale a veniturilor salariale."....
...asteptam rezultatele:)