avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... caz fortuit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

caz fortuit

Poate sa imi raspunda cineva care este diferenta intre cazul de forta majora si cazul fortuit ?
Cel mai recent răspuns: bellmonda , utilizator 14:13, 23 Aprilie 2010
Ambele sunt cauze de exonerare de raspundere si sunt evenimente imprevizibile care nu depind de fapta omului insa daca forta majora are in vedere situatii in care se pot gasi toate subiectele de drept cazul fortuit se intinleste de regula la subiecte particularizate care desfasoara anumite activitati tehnice de exemplu
Deosebirea este ca forta majora este un eveniment absolut imprevizibil si insurmontabil (nimeni nu ar putea sa o evite), pe cand cazul fortuit este doar relativ imprevizibil si insurmontabil (persoana vizata nu a putut prevedea/evita). Cazul fortuit si forta majora pot fi intalnite pentru aceleasi situatii, fara deosebire dupa cum sunt tehnice sau nu.

Iata cum reglementeaza noul cod civil cele doua (nu a intrat inca in vigoare):

Forţa majoră şi cazul fortuit

Art.1364 - (1) Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră, de caz fortuit, de fapta victimei înseşi sau de fapta unui terţ pentru care cel căruia i se solicită repararea prejudiciului nu este ţinut să răspundă.
(2) Forţa majoră este orice eveniment extern, absolut imprevizibil şi absolut invincibil.
(3) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
(4) Fapta victimei înseşi şi fapta terţului înlătură răspunderea chiar dacă nu au trăsături similare forţei majore, însă numai în cazurile în care, potrivit legii sau convenţiei părţilor, cazul fortuit este exonerator de răspundere.
(5) Dacă, potrivit legii, debitorul este exonerat de răspundere contractuală pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat şi în caz de forţă majoră.
Ambele sunt motive de exonerare, dar forta majora este un eveniment care nu poate fi prevazut si careia nu i se poate opune (ex. cutremur, inundatie, etc.), iar cazul fortuit este evenimentul pe care gospodarul ideal (bonus pater familias) " putea si trebuia sa il prevada"(furtul, distrugerea de catre persoane sau animale, etc.) si se puteau lua masuri de prevenire a evenimentului:slap:. Asta in teorie. In practica...#-o
Multumesc.
m-am mai luminat si eu ca si eu aveam dilema asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere PasatGeorge PasatGeorge Va solicit ajutorul in legatura cu urmatoarea problema. Am incheiat un contract de inchiriere, avand ca obiect un teren agricol in suprafata de 30Ha, pentru ca ... (vezi toată discuția)
Exemple cazuri de forta majora mihaimatiesm mihaimatiesm In codul muncii prevede ca angajatii nu pot fi chemati din concediu, decat in caz de forta majora. Ati putea sa-mi dati exemple de cazuri de forta majora? (vezi toată discuția)
Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)