avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Exemple cazuri de forta majora
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Exemple cazuri de forta majora

In codul muncii prevede ca angajatii nu pot fi chemati din concediu, decat in caz de forta majora. Ati putea sa-mi dati exemple de cazuri de forta majora?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:42, 9 Ianuarie 2014
1. Forta majora este o imprejurare de fapt, imprevizibila si de neinlaturat, care impiedica in mod efectiv si fara nicio culpa din partea debitorului, executarea obligatiei contractuale a acestuia.

2. Cauzele de forta majora : cutremur, eruptia unui vulcan, furtuna, tsunami, inundatie, incendiu, taifun, gripa aviara, orice alta catastrofa, razboi, atentat terorist, lovitura de stat, etc.
S-a apreciat ca inundatia sau cutremurul inceteaza a mai fi evenimente de forta majora in acele teritorii sau zone geografice unde asemenea calamitati constituie o stare normala, obisnuita. In acest sens, practica judiciara a statuat ca alunecarile de teren frecvente, ploile torentiale, inghetul nu sunt evenimente imprevizibile, nefiind cazuri de forta majora ( Trib. Supr., sect.civ., dec. nr. 1096/1978, in R.R.D. nr. 1/1979, p. 55).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decesul rudei de gradul i poate fi incadrat la "forta majora"? herdelea herdelea Buna ziua, As dori sa stiu daca decesul unei rude de gradul I poate fi invocat drept \"forta majora\". Mai exact, am incheiat un contract de prestari ... (vezi toată discuția)
Caz fortuit aleszia aleszia Poate sa imi raspunda cineva care este diferenta intre cazul de forta majora si cazul fortuit ? (vezi toată discuția)
Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)