avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract inchiriere

Va solicit ajutorul in legatura cu urmatoarea problema. Am incheiat un contract de inchiriere, avand ca obiect un teren agricol in suprafata de 30Ha, pentru ca chiriasul sa cultive pe el diferite culturi. Ieri am primit o notificare prin care imi comunica faptul ca in urma unei ploi torentiale o parte din cultura a fost afectata, astfel ca sunt direct responsabil pentru acest lucru, in baza obligatiei de garantie contra viciilor. (Terenul este langa un lac, ceea ce a favorizat ca inundatia sa aiba un impact mai mare, insa acest lucru era cunoscut de chirias inca de la incheierea contractului).Asadar, mi-a cerut contravaloarea lucrarilor de desecare si a recoltei pe care a pierdut-o, plus mreducerea cuantumului chiriei pentru perioada in care terenul nu a putut fi folosit in scop agricol. Intrebarea mea este daca chiriasul indreptatit sa solicite astfel de lucruri si cum ar trebui sa procedez. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: PasatGeorge , utilizator 11:12, 4 Ianuarie 2017
Probabil ca dupa aceasta notificare va urma un proces.
Trebuie vazute clauzele contractului de inchiriere, precum si motivarea in drept a notificarii primite.
Este un contract de inchiriere sau de arenda?

Este contract de inchiriere, nu de arendă, care are clauze obisnuite unui astfel de contract. Oricum, nicio clauza nu antrenează raspunderea mea, iar el isi fundamenteaza pretentiile pe art. 1790 cod civil. Eu as vrea sa evit un proces, mai ales ca o asemenea pretentie, spun eu, este profund netemeinică. Cum ar trebui sa-i raspund?
Ar trebui date explicartii tehnice referitor la vicii aparente si cunoscute anterior incheierii contractului.
Daca doriti sa nu mergeti in instanta, incercati o negociere.
Inundatia poate fi considerata un caz de forta majora sau caz fortuit.
Chiriasul isi putea asigura recoltele pentru risc de ploaie torentiala.
Daca primeste subventie de la APIA cred ca asigurarea culturilor agricole este obligatorie.

Art. 1351
Forţa majoră şi cazul fortuit
(1) Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.
(2) Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.
(3) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
(4) Dacă, potrivit legii, debitorul este exonerat de răspundere contractuală pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat şi în caz de forţă majoră.

Aveti clauze de forta majora in contract?

Alte discuții în legătură

Caz fortuit aleszia aleszia Poate sa imi raspunda cineva care este diferenta intre cazul de forta majora si cazul fortuit ? (vezi toată discuția)
Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Retineri carburant din diurna eumi_69 eumi_69 buna ziua, Sunt sofer pe camion la o societate comerciala. In urma unei curse efectuata saptamana trecuta, cursa in care am ramas inzapezit la Buzau 3 ... (vezi toată discuția)