avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract inchiriere

Va solicit ajutorul in legatura cu urmatoarea problema. Am incheiat un contract de inchiriere, avand ca obiect un teren agricol in suprafata de 30Ha, pentru ca chiriasul sa cultive pe el diferite culturi. Ieri am primit o notificare prin care imi comunica faptul ca in urma unei ploi torentiale o parte din cultura a fost afectata, astfel ca sunt direct responsabil pentru acest lucru, in baza obligatiei de garantie contra viciilor. (Terenul este langa un lac, ceea ce a favorizat ca inundatia sa aiba un impact mai mare, insa acest lucru era cunoscut de chirias inca de la incheierea contractului).Asadar, mi-a cerut contravaloarea lucrarilor de desecare si a recoltei pe care a pierdut-o, plus mreducerea cuantumului chiriei pentru perioada in care terenul nu a putut fi folosit in scop agricol. Intrebarea mea este daca chiriasul indreptatit sa solicite astfel de lucruri si cum ar trebui sa procedez. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: PasatGeorge , utilizator 11:12, 4 Ianuarie 2017
clauza 6: Forța majoră exonerează părțile de raspunderi in ceea ce priveste indeplinirea totala sau partiala a obligatiilor ce le revin, cu mentinerea ca prin forta majora se intelege orice eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si inevitabil, care impiedica partile sa-si execute integral sau partial obligatiile.
Ploaia torentiala este un "eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si inevitabil".
Asa ca nu poate fi vorba de un viciu.
Viciul trebuie sa priveasca bunul inchiriat si nu rezultatul unei actiuni externe sau locatia.
Un proprietar nu poate fi considerat vinovat daca a inchiriat un spatiu pentru o gogoserie iar chiriasul nu are vanzari!
Un viciu ar fi fost o categorie inferioara de sol agricol si nu rezultatul unui fenomen atmosferic.
Daca nu ar fi plouat ci ar fi nins o cantitate importanta de zapada tot viciu ar fi fost considerat?
Discutabil daca inundatia e un eveniment inevitabil, vazand ca userul spune ca se cunostea situatia de catre chirias, deci si de catre el. Terenurile din preajma apelor se diguiesc etc. pentru a se evita astfel de pagube.
E discutabil daca e un viciun faptul ca terenul e inundabil sau daca acest viciu e ascuns ori aparent.
Dar daca in urma unei ploi torențiale, terenul este inundat, în sarcina cărei părți sunt lucrările de drenare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz fortuit aleszia aleszia Poate sa imi raspunda cineva care este diferenta intre cazul de forta majora si cazul fortuit ? (vezi toată discuția)
Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Rezervare anulata - neplată din cauza pierderii cardului și actelor, risc solicitare despăgubire Der Arzt Der Arzt Am facut o rezervare pe booking.com pt.un hotel in Grecia.La o sapt.dupa, mi s-a furat cardul,motiv pt.care l-am invalidat.Am uitat de rezervarea facuta odata ... (vezi toată discuția)