Alta situatie:
Salariat caruia, in urma controlului medical periodic, medicul de medicina muncii i-a intocmit fisa de aptitudini prin care a fost declarat inapt permanent, incepand cu data de 01.06.2011.
Potrivit Codului muncii, pentru a-l concedia conform art. 61 lit.c, am nevoie de Decizia de expertiza medicala care sa constate inaptitudinea fizica/psihica a salariatului, decizie pe care inca n-o am.
Ce fac cu salariatul pana la emiterea deciziei de expertiza medicala ? Potrivit fisei de aptitudini, nu-l pot primi sa lucreze pe acelasi post, nici pe alt post, pentru ca nu am, dar, nici nu-l pot concedia pentru ca nu sunt inca in posesia deciziei de expertiza medicala despre care vorbeste Codul muncii. la art. 61.
Poate cineva sa-mi dea o solutie ?
Suspendarea contractului prin acordul partilor sau pentru caz de forta majora. Art.50 lit.f) nu explica care sunt acele situatii de forta majora, un salariat inapt de munca este cred intro astfel de situatie.
In Codul civil roman sau in Codul muncii nu exista o definitie a cauzei de forta majora, insa doctrina si in practica judiciara considera in unanimitate ca aceasta reprezinta o imprejurare de fapt, imprevizibila si de neinlaturat, care impiedica in mod obiectiv si fara nici o culpa din partea debitorului, executarea obligatiei contractuale pe care acesta si-a asumat-o.
Nu exista nici un text de lege din care sa rezulte ca forta majora opereaza doar daca este prevazuta in actul care reglementeaza operatiunea comerciala sau ca partile sunt obligate sa o prevada in contract, insa o data constatata, forta majora are ca principal efect exonerarea de raspundere contractuala a debitorului potrivit art. 1082 si art. 1083 C. civ. Deci, forta majora este o cauza de exonerare de raspundere care opereaza in puterea legii si impiedica pe creditor sa pretinda executarea obligatiei ori daune interese de la debitor, desi nu a fost prevazuta expres in contract sau intr-un text de lege. (C.S.J. Decizia nr.414 din 27 ianuarie 2000.)
Un salariat inapt de munca nu poate constitui motiv de forta majora.
Forta majora poate duce la modificarea contractului de munca in mod unilateral de catre unitate numai cu caracter temporar si numai sub aspectul locului si felului muncii nu si in privinta salariului.
Cu titlu de exemplu, poate sa constituie forta majora un eveniment natural sau de alta natura, cum ar fi : razboi, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundatii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte etc.
Multumim!
Totusi cum poate fi rezolvata o asemenea situatie? Angajatorul este obligat sa-l tina pe un post pentru care salariatul este inapt pana la sosirea deciziei medicale? De retinut:
- nu exista posibilitatea oferiri unui alt post si nici infiintarea unui post in functie de gradul de sanatate al salariatului;
- salariatul era angajat, declararea starii sanatatii ca inapta s-a facut in urma controlului periodic.
"inapt temporar"
Danaioana
Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca ... (vezi toată discuția)