avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot primi somaj daca angajatorul nu si-a platit ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot primi somaj daca angajatorul nu si-a platit contributiile?

Firma la care lucrez nu are contributiile la stat platite la zi si in data de 9 iulie voi avea ultima zi de lucru la serviciu deoarece din cauza reducerii activitatii se defiinteaza postul meu. Nu sunt singura in situatia asta, suntem cam 20 de persoane - ingineri si arhitecti ale caror posturi se desfiinteaza, tot biroul de proiectare. Vom putea beneficia de somaj sau nu? Deja avem salarii neplatite pe mai si iunie si nici o sansa sa vedem vreun ban probabil pana cand vom fi dati afara, motivul: nu sunt bani... Macar la somaj vom avea dreptul? Sau suntem la mana angajatorului?
Cel mai recent răspuns: tinki , utilizator 22:50, 28 Iunie 2010
1. Una din conditiile pentru a primi indemnizatie de somaj este ca angajatorul sa fi platit contributia aferenta lasomaj (atat cea retinuta pe statul deplata cat si cea datorata de el.

2. Iata ce spune Legea 76/2002:

Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

3. Eu nu am vazut niciodata ca AJOFM sa dea in judecata un angajator in baza articolelor de mai sus.
4. Dvs. puteti da in judecata pe angajator dar veti pierde mult timp si chiar daca veti castiga procesul (pana la urma) tot nu veti beneficia de indemnizatie de somaj din cauza intarzierii depunerii dosarului la AJOFM.
5. O soluti mai rapida ar fi, daca sunteti dispusi, sa platiti dvs.contributia la somaj pentru perioada care va lipseste. Asta inseamna sa vorbiti cu angajatorul sa faca ordin de plata pentru fiecare salariat in parte si pe acesta sa scrie: "contributie somaj pe perioada... pentru dl/dna... CNP...". Dvs.luati ordinul de plata, va duceti cu el la Trezorerie, platiti cu banii dvs., va intoarceti cu ordinul de plata, semnat de Trezorerie, la angajator si acesta va elibereaza adeverinta cu salariile pe cele 12 luni necesare pentru somaj.
6. Atentie, sa nu platiti decat pe perioada celor 12 luni care vi se trec in adeverinta (si asa veti plati din banii dvs.).
7. Pentru salariile restante, neplatite, puteti sa-l dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Va multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine... nu e foarte imbucurator sa afli ca trebuie sa platesti cu banii tai contributiile pe care trebuia sa le plateasca angajatorul si nici corect dar daca altceva nu se poate face...
1. Nici nu am spus ca este corect sa procedati asa.
2. Eu numai v-am recomandat o posibilitate de a rezolva mai repede problema. Hotararea o luati dvs.
Sigur ca da. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)
Problema cu o societate ce nu a platit contributiile lauricafl lauricafl Am intrat in somaj acum 2 luni. Luna asta a venit calculul acestuia si am avut surpriza ca in loc de 5 ani si 4 luni (cat sunt pe cartea de munca) ca si ... (vezi toată discuția)
Insarcinata, contributiile neplatite de catre firma ana_anisoara ana_anisoara Sunt insarcinata in 3 luni si angajata cu contract de munca norma intreaga -perioada nedeterminata din luna iulie 2009 dar firma nu a mai platit contributiile ... (vezi toată discuția)