conf CCM(contract colectiv de munca) la nivel national , fiecare angajata are dreptul la un salariu mediu pe unitate la nasterea fiecarui copil.Am depus cererea la firma unde lucrez si pana in prezent nu am primit nimic .In cat timp patronul trebuie sa acorde acest salariu?Poate refuza patronul acordarea acestui salariu?
:">
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate
Salariul mediu pe unitate este o valoare care se calculeaza lunar in baza statelor de plata, in functie de numarul de salariati si salariile brute ale acestora.
Acordarea acestuia se face in urma cererii salariatei la care se ataseaza certificatul de nastere al copilului si_ de regula_ se acorda odata cu plata drepturilor salariale urmatoare datei depunerii cererii.
Cererea pentru acest drept este bine sa fie facuta in dublu exemplar si sa se obtina un numar de inregistrare.
Nu poate refuza. Daca veti depune o plangere la Itm, veti avea castig de cauza
am depus cererea in dublu exemplar si am luat si nr de inregistrare in data de 04.06.2010 si pana in prezent nici un raspuns nu am primit de la sediu firmei care la data respectiva era in somaj tehnic. Poate refuza cererea mea in aceasta situatie?
Va multumesc!
Potrivit art. 49 alin. (2) din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Asadar, pe durata suspendarii contractului individual de munca datorita intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne, cu exceptia drepturilor salariale.
Ajutorul de nastere nu este un drept de natura salariala.
In cazul unui drept de natura salariala termenul de prescriptie este de 3 ani, iar in acest caz, fiind un drept rezultat din clauzele CCM, termenul de prescriptie este de 6 luni calculat de la data nasterii copilului.
Succes!
va multumesc pt raspuns! Am sunat la firma unde lucrez si astazi dupa niste discutii aprinse si copii dupa raspunsurile dv am rezolvat problema!!! zi frumoasa in continuare!!!!=D>
Pe care luna se calculeaza salariul mediu pe unitate?
Luna anterioara datei cand s-a depus cererea sau luna in care s-a depus cererea?
Este important din cauza reducerilor cu 25%.
Multumesc!
Prima pt. nastere
saradina
este adevarat ca firma la care lucrez este obligata sa-mi dea o prima la nasterea copilului cu toate ca acest lucru nu este stipulat in contr. colectiv de ... (vezi toată discuția)