avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu-bonus la nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu-bonus la nastere

Buna, am aflat de curand de salariul-bonus la care au dreptul noile mamici, conform contractului colectiv de munca. Numai ca: am nascut in urma cu aproape 2 ani + intre timp am schimbat angajatorul + la momentul respectiv nu am facut nicio cerere in acest sens catre angajator.

Intrebarile mele sunt:
- pot cere retroactiv acest drept banesc (cand se prescrie)?
- in ce suma ar fi bonusul (salariul meu de baza din momentul acela, salariul mediu pe unitate, salariul mediu pe tara etc)?
- compania la care lucram activeaza in sectorul servicii (plasare forta de munca) - exista un contract colectiv de munca separat pentru aceasta ramura?

Multumesc anticipat pentru raspuns. Chiar mi-ar face placere sa ma adresez fostului angajator cu o astfel de cerere dupa atata timp :D
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:13, 18 Noiembrie 2008
Aveti dreptul, potrivit contractului colectiv de munca la nivel national, la un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil.
Termenul de prescriptie in care va puteti cere acesti bani este de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, în situatia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu este un drept salarial, ci un ajutor care se acorda in baza unei cereri si a actelor doveditoare (respectiv certificat de nastere copil), care se achita din fondul social (respectiv fondul constituit pt. diverse ajutoare acordate salariatilor). Sincer nu stiu daca poate fi cerut dupa 2 ani #-o
Oricum, in 2006 CCMUN prevedea acest ajutor ca fiind egal cu salariul de baza al mamei.
Cred ca trebuia sa formuleze o cerere mai intai in acest sens, apoi astepta raspunsul conducerii unitatii si dupa aceea putea face o cerere in instanta.
Intr-adevar, este un ajutor care se acorda mamei la nastere.
CCM la nivel national pe anii 2005-2006 prevede acest drept la nivelul unui salariu de incadrare. Aceasta inseamana ca ai dreptul la o suma de bani egala cu salariul de incadrare pe care l-ai avut in momentul in care ai nascut . CCM la nivel national pe anul 2007 prevede ca suma este egala cu un salariu mediu pe unitate . Parerea mea este ca tu ai dreptul la cuantumul prevazut in CCM 2005-2006 deoarece legea nu retroactiveaza . Suma poti sa o soliciti in termenul general de prescriptie care este de trei ani de la data la care s-a nascut dreptul.
ITI doresc bafta.
Va multumesc pentru raspunsuri! Am trimis cererea la companie, sa vedem cu ce raspuns vin...

Alte discuții în legătură

Salariu bonus la nastere la 2 angajatori pytu_elena pytu_elena lucrez la 2 angajatori ; unul cu norma intreaga si unul cu jumatate de norma. am nascut pe 2 iulie si am inteles ca in ccm este stipulat acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator nikoly nikoly buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de ... (vezi toată discuția)