avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima de nastere de la angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima de nastere de la angajator

buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de nastere.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:31, 24 Octombrie 2009
1. CCMUNN spune:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
2. Ajutorul este platit mamei. Numai daca aceasta nu este salariata ii va fi platit tatalui.
3. Deci nu merge sa primeasca si mama si tata.
In unele CCM-uri la nivel de unitate ajutorul de nastere se acorda salariatului care are un asemenea eveniment familial,adica si mamei si tatalui.
Deci primim amandoi?Tocmai am nascut si as vrea sa stiu.Stiti cumva unde ma pot adresa?Va multumesc anticipat.
Raspunsul la intrebarea dvs. va fi putin mai amplu, avand in vedere ca nu stim daca aveti incheiat un contract colectiv la nivel de unitate sau daca vi se aplica unul la nivel de ramura.

Colega mea nu a spus ca amandoi veti primi ajutor pentru nastere, ci doar ca exista aceasta posibilitate daca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate aveti stipulata o astfel de clauza.

Daca nu aveti un astfel de contract colectiv incheiat la nivel de unitate sau nu se stipuleaza dreptul la ajutor pentru nastere in contractul colectiv existent la nivelul unitatii in care lucrati, vi se vor aplica dispozitiile contractului colectiv de nivel superior, ramura - daca aveti un astfel de contract incheiat la nivelul ramurii din care angajatorul face parte, sau national, in cazul lipsei unui CCM la nivel de ramura sau inexistentei dreptului pentru ajutor de nastere stipulat in cuprinsul contractului colectiv la nivel de ramura.

In toate cazurile, aveti dreptul de a primi cel putin un salariu mediu pe unitate pentru nasterea fiecarui copil si doar in situatia in care nu ati fi salariata sotul dvs. ar beneficia de plata unui salariu mediu pe unitate (vezi dispozitiile art. 51 lit. c) din CCMUN pe anii 2007-2010).

Daca aveti incheiat un CCM la nivel de unitate verificati ce scrie in acesta. Daca nu aveti, solicitati acordarea ajutorului in baza CCM pe ramura din care faceti parte sau CCM national, dupa caz.

Acordarea ajutorului de nastere se face in baza cererii dvs.catre angajator, la care atasati copie dupa certificatul de nastere al copilului dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
Gabriela CHIRAZOF, Avocat
Angel 2007 a scris:

In unele CCM-uri la nivel de unitate ajutorul de nastere se acorda salariatului care are un asemenea eveniment familial,adica si mamei si tatalui.


Numai daca ambii parintii sunt angajatii aceluiasi angajator si nu la angajatori diferiti.:)

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 andrei2010 andrei2010 Buna ziua, Conform Contractul Colectiv de Munca la nivel National pe anii 2007-2010, art . 51 , angajatorul in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate - bonus la nastere butterfly_1976 butterfly_1976 Buna ziua! Se mai acorda un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului? Era un beneficiu conform CCMN 2007-2010, se pastreaza in 2011? Se acorda in sistem ... (vezi toată discuția)
Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)