Fostul meu sot vrea sa-i faca fetitei noastre, care este majora - 23 ani, un contract de vanzare-cumparare sau un contract de intretinere pe un spatiu pe care l-a obtinut in urma procesului de partaj. Care din aceste doua contracte este recomandat a se incheia (si care costa mai putin)?
Multumesc celor care vor sa-mi dea un raspuns.
Dreptul de proprietate se transfera prin contract de vanzare-cumparare , este cel mai sigur document , cu toate ca va costa mai mult va feri fata de alte necazuri care pot veni la un moment dat din partea altor mostenitori legali .
Contractul de vanzare-cumparare se poate ataca de catre mostenitori, incheiat intre rude de gr.I e prezumat a fi donatie, se poate ataca de creditori etc. Si presupune taxe mari. Pot sa il faca totusi daca nu exista alti mostenitori ( nu are alti copii si nici nu intentioneaza sa mai faca) si daca nu are datorii catre diversi creditori.
Contractul de intretinere in schimb e mult mai ieftin si nu poate fi atacat de mostenitori ca fiind o donatie deghizata. Aici problema intervine daca tatal se va razgandi la un moment dat, pt ca el il poate ataca invocand neplata de catre fiica a intretinerii. Deci nu prea e in favoarea fiicei, care devine proprietar din momentul incheierii contractului, dar ramane cu obligatia de intretinere, care, desi formala, poate consititui obiectul unei actiuni in instanta ( de ex. daca tatal se recasatoreste si e influentat de sotie).