avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi atacat in justitie un contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi atacat in justitie un contract de vanzare-cumparare

Va rog sa ma sprijiniti cu o opinie:

Apartamentul in care locuiesc este proprietatea sotiei mele, dobandit inainte de casatorie prin contract de vanzare cumparare, vanzatorii fiind parintii ei.
Tranzactia a fost efectuata la valoare de grila a notarului (sau asa ceva).

Intrebarea mea este daca aceasta tranzactie poate fi atacata in instanta si contestata de fratele vitreg al sotiei mele.

Amanunte importante:

- tatal sotiei mele nu este tatal ei biologic, a infiat-o cand avea 6 ani, el apare in certificatul de nastere ea preluand numele lui;
- dintr-o anterioara casatorie, tatal are un copil;
- apartamentul cu pricina a fost dobandit de parintii sotiei mele, prin vanzare cumparare in timpul casatoriei;

In cazul decesului socrului meu, fratele vitreg al sotiei mele poate ataca in instanta contractul prin care s-a dobandit dreptul de proprietate al apartamentului?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:17, 25 Ianuarie 2009
Desigur ca poate, oricine este liber sa actioneze in instanta pe cine doreste, insa e greu de crezut ca va avea sanse de izbanda asa cum ati expus dvs situatia.
Poate sa fie ataca in instanta contractul de vanzare -cumparare a apartamentului de catre fratele vitreg al sotiei, doar daca dovedeste ca aceasta instrainare este o donatie mascata , si prin aceasta s-a incalcat rezerva succesorala.
Consider ca este destul de greu de demonstrat acest fapt.
Aşa cum s-a subliniat mai sus, este posibil.

Numai că, dacă se va dovedi că este vorba despre o donaţie, nu dreptul dumneavoastră de proprietate va fi pus în joc. Instanţa va putea dispune doar plata unei sume de bani care să asigure celuilalt descendent rezerva succesorală.

Nu poate fi vorba, cazul dumneavoastră, nici de obligaţia de a raporta bunul în natură la masa succesorală, din două motive. În primul rînd, dacă se va dovedi că este o donaţie, ea nu a fost făcută doar fiicei, ci şi dumneavoastră, ca soţ al ei, iar dumneavoastră nu aveţi obligaţia de raport. În al doilea rînd, o donaţie deghizată este prezumată a fi scutită de raport prin voinţa donatorului, care a deghizat actul tocmai pentru a feri donaţia de această obligaţie.

Nu aveţi, prin urmare, a vă teme de o obligaţie de restituire în natură a bunului (bineînţeles, dacă se va dovedi donaţia), ci doar de a complini rezerva celuilalt fiu - rezervă care va depinde şi de valoarea bunurilor pe care le va lăsa tatăl soţiei la data decesului, putînd ajunge pînă acolo încît donaţia făcută să nici nu aducă atingere rezervei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie ContSters255863 ContSters255863 Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire - frati vitregi justme78504 justme78504 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri. 1. Tatal meu mai are doi copii din prima casatorie. Dupa ce a divortat, s-a casatorit cu ... (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin parintii ( tata vitreg )mi-au donat un apartament cu uzufruct viager.Deoarece mai am doi frati vitregi a-s vrea sa stiu daca mai au si drepturi la acest ... (vezi toată discuția)