avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot mostenitorii sa scape de plata creditului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot mostenitorii sa scape de plata creditului?

Unchiul meu, si-a facut o societate in care este asociat unic. Sotia acestuia este administrator la aceasta societate. Si-a construit un motel de 4 stele cu bani de la sapard, 100.000 euro si a mai imprumutat din banca prin contract de imprumut inca 100.000 euro.
Sotia acestuia a semnat pentru ipoteca la banca, cand unchiul a facut creditul pe numele lui, ipotecat fiind motelul respectiv.
Societatea este facuta de el singur, fiind unicul actionar.
Acuma de vreo saptamana unchiul meu a decedat din cauza unei complicatii a unei boli.
Ce se intampla in acest caz?
Poate scapa familia sa fara ca banca sa-i ia motelul?
Daca are asigurare de risc financiar, poate sa ramana cu motelul si fara sa mai plateasca creditul?
Din cate stiu la mostenitori le ramane si activul si pasivul, dar firma sa era cu actionar unic. Pe firma este trecut motelul respectiv.
Banca se va indestula din motel si-si va acoperi creditul?
Este vreo portita de scapare din aceasta problema, daca actionarul unic a decedat?
Daca e ipotecat, va vinde banca motelul respectiv sa-si acopere creditul?
Daca e asigurat de risc financiar si a platit politele de asigurare va scapa de banca pentru partea lui de 100.000 de euro, fara ca aceasta sa se atinga de motel?
E vreo legislatie care ma poate ajuta?
Cel mai recent răspuns: Imparatul , utilizator 15:35, 1 Iulie 2010
In acest caz ar trebui sa stati de vorba cu un notar.
Cel mai probabil veti proceda la acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar.

Simbotin Remus
Avocat & Mediator
nu cred ca va poate ajuta prea mult notarul in privinta creditului..hai sa o luam babeste:
firma, nu unchiul sa imprumutat de 100.000 euro de la banca, da? Ok!
atunci asigurarea de risc financiar era facuta pe firma, nu era o asigurare de viata pentru asociatul unic.. doar daca firma intra in faliment din varii motive atunci banca se indestula din asigurare.. nu e cazul...
mai e o problema.. unchiul era asociat unic, dar administrator era sotia lui.. nu asociatul unic raspunde in fata legii de prejudicul cauzat tertilor creditori ci administratorul.. deci, in acest caz, matusa va fi trasa la raspundere..in opinia mea, succesiunea dupa unchi se poate dezbate si accepta, asa cum zice colegul meu, sub beneficiu de inventar fara probleme.. eu zic caindefirent de soarta asociatului unic, ale carui parti sociale se vor imparti intre mostenitori, firma merge inainte.. ideea este sa fie bine gestionata.. voi, mostenitorii sa va intelegeti intre voi si sa administrati cum se cuvine averea unchiului si motelul pentru a produce suficient sa acopere datoria la banca
In 6 luni se poate face succesiunea fara taxe, apoi mostenitorii vor prelua afacerea de acolo de unde a lasat-o cel care a decedat si era unic asociat. S-ar putea ca la succesiune sa vina pe langa sotie si rude ale sotului asta daca nu sunt copii. Daca sunt atunci va fi sotia si copiii peste 18 ani sau tutorele acestora. Deci se platesc ratele de catre mostenitori dupa ce se semneaza acte la banca, E bine cat mai repede ca dobanzile la rate sunt mari si datoriile neplatite la fisc curg cu majorari mari de la 1.07.2010. La fisc nu se opresc datoriile pana se clarifica cine mosteneste firma . Urgent schimbati actele , puneti notificari la registrul comertului .
Eu vroiam sa stiu daca e vreo metoda ca sa nu mai plateasca datoria la banca pentru ca el a murit si sa ramana si motelul si cu datoria fara sa o de ala banca?
Datoria catre banca trebuie platita in conformitate cu prevederile din Contractul de imprumut semnat intre parti!

Alte discuții în legătură

Sapard plus credit bancar probleme. Imparatul Imparatul Unchiul meu, si-a facut o societate in care este asociat unic. Sotia acestuia este administrator la aceasta societate. Si-a construit un motel de 4 stele cu ... (vezi toată discuția)
Urgent incidenta bancara, poprire pe cont, datorii catre stat, banca si furnizori mift mift Societate comerciala intrata in incidenta bancara de cecuri, poprire pe cont si o datorie catre banca de 430.000 ron, imposibilitate de plata catre furnizori ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut al unei persoane care a decedat. colibri colibri Tatal meu a decedat in urma cu o luna.In urma cu doua saptamani am aflat ca avea un imprumut la o anumita Banca!Suma a fost mica deci nu a existat o ipoteca ... (vezi toată discuția)