avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozit dividende persoane juridice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozit dividende persoane juridice

buna seara
Care este cota de impunere pentru dividendele platite dupa data de 01.07.2010?
Pentru platile facute inainte de aceasta data se retine 10%, iar pentru platile ulterioare se va retine 16%?Desi este vorba de veniturile din dividende aferente anului trecut impozitarea este diferita deoarece se calculeaza la data platii.Este corect?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 19:05, 30 Iunie 2010
Intrebarea dvs. are raspuns in Ordonanta de urgenta nr. 58/2010, Capitolul VI - Impozit pe dividende.
O zi buna!
Indraznesc o interpretare:
codul fiscal / modificat de og 58
ART. 36
Declararea, reţinerea şi plata impozitului pe dividende
(1) O persoană juridică română care distribuie/plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/plătit unei persoane juridice române.

(3) Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se distribuie/plăteşte dividendul. În cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor.

O societate are urmatoarele obligatii in ce priveste impozitul pe dividende :
- sa constituie acest impozit - cand ? la momentul la care profitul anului are destinatie acceptata de asociati , consemnata in hot aga
- sa declare impozitul - cand ? pana la 25 a lunii urmatoare platii dividendului
- sa plateasca impozitul catre stat- cand ? pana 25 a lunii urmatoare platii dividendului , cu exceptia de mai sus
Cota de impozit la momentul constituirii era 10%
Dividendul net acceptat si votat in aga este cel de la acel moment.
Daca ati aplica 16% impozit dividende , s-ar incalca un principiu fundamental de drept : cel al neretroactivitatii legii.( zic si eu de principii , de parca ar mai conta ....)
De aceea, opinia mea este ca impozitul pe dividende este 10 % pentru dividendele anului 2009, si 16% pentru anul 2010.
Desigur, normele pe care le asteptam cu totii , poate vor clarifica si aceasta chestiune .
As fi curioasa la asistenta contribuabili ce raspuns ati primi la aceasta speta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende filip lumi filip lumi In anul 2009 am repartizat o parte din profitul net, aferent anului 2008, in contul 117, la cerintele banci. Pot repartiza acum , in 2010, aceasta suma in ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe dididende dana_coman dana_coman Cum se calculeaza corect imp. pe dividende.Am in brut 158.353 lei cum se calculeaza corect impozitul pe dividende pt. aceasta suma? Cineva mi-a spus in ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende vs impozit nerepartizat avatarstuff avatarstuff Buna ziua! Sunt asociat al unui SRL din 2008, cu 50% din capitualul social. De curand, noua noastra contabila ne-a spus un lucru pe care il inteleg ca fiind ... (vezi toată discuția)