avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general dividende
Discuție deschisă în Contabilitate în general

dividende

In anul 2009 am repartizat o parte din profitul net, aferent anului 2008, in contul 117, la cerintele banci.
Pot repartiza acum , in 2010, aceasta suma in dividende. Banca nu mai are nevoie de ei.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Contabilitate sector 4 evoCONTA , Contabil 12:04, 9 Decembrie 2010
Din contul 117 puteti repartiza in dividende. Sa nu uitati declaratiile care se depun pt aceasta operatiune, si mai ales: banii de impozit. Impozitul pe dividende e prioritar!
Inteleg ca initial ati inregistrat pe profit nerepartizat iar acum doriti sa repartizati pe dividende.Puteti sa repartizati acum pe baza hotararii aga dar atentie ca trebuie sa declarati in D 100 si sa platiti impozitul pe dividende.Atentie si la declaratia 205.
Cod fiscal
ART. 36

Declararea, reţinerea şi plata impozitului pe dividende

(1) O persoană juridică română care distribuie/plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/plătit unei persoane juridice române.

(3) Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se distribuie/plăteşte dividendul. În cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor.

(4) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română:

a) unei alte persoane juridice române, dacă beneficiarul dividendelor deţine, la data plăţii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă de 2 ani împliniţi până la data plăţii acestora inclusiv;

b) fondurilor de pensii facultative, respectiv fondurilor de pensii administrate privat;

c) organelor administraţiei publice care exercită, prin lege, drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului la acele persoane juridice române.

(5) Cota de impozit pe dividende prevăzută la alin. (2) se aplică şi asupra sumelor distribuite/plătite fondurilor deschise de investiţii, încadrate astfel, potrivit reglementărilor privind piaţa de capital.
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe dividende vs impozit nerepartizat avatarstuff avatarstuff Buna ziua! Sunt asociat al unui SRL din 2008, cu 50% din capitualul social. De curand, noua noastra contabila ne-a spus un lucru pe care il inteleg ca fiind ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende ? mimiz mimiz Buna Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividende este la fel 16%. In cazul in care asociatul unic al unei firme este o ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pe dividende rat maria rat maria Buna ziua . Actionariatul unei firme infiintate in septembrie 2013 este alcatuit din doua persoane juridice cu un procentaj de 90, respectiv 10 %. Cand s-au ... (vezi toată discuția)