avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Calcul impozit pe dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Calcul impozit pe dividende

Buna ziua .
Actionariatul unei firme infiintate in septembrie 2013 este alcatuit din doua persoane juridice cu un procentaj de 90, respectiv 10 %. Cand s-au facut situatiile financiare anuale, profitul nu a fost distribuit . In luna noiembrie 2014 se hotareste distribuirea profitului .
Ce documente se fac ?
Se aplica cota de 16 % ?
Cand se declara si cand se plateste ?
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 15:02, 28 Decembrie 2014
Se intocmeste proces-verbal al adunarii asociatilor ,in care se hotaraste distribuirea profitului net pe anul 2013 ca dividende.
In ce priveste cota si cand se plateste,vedeti prevederile din codul fiscal,de mai jos :
ART. 36 Declararea, reţinerea şi plata impozitului pe dividende

(1) O persoană juridică română care distribuie/plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/plătit unei persoane juridice române.

(3) Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se distribuie/plăteşte dividendul. În cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor.

(4) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă beneficiarul dividendelor deţine, la data plăţii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă neîntreruptă de un an împlinit până la data plăţii acestora inclusiv. (se aplică pentru dividendele înregistrate de persoana juridică română/sediul permanent din România al persoanei juridice străine distribuite de o filială situată într-un stat membru, respectiv pentru dividendele plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice română, după data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă nr. 102/2013.)

(4^1) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor distribuite/plătite de o persoană juridică română:

a) fondurilor de pensii facultative, respectiv fondurilor de pensii administrate privat;

b) organelor administraţiei publice care exercită, prin lege, drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului la acele persoane juridice române.

(5) Cota de impozit pe dividende prevăzută la alin. (2) se aplică şi asupra sumelor distribuite/plătite fondurilor deschise de investiţii, încadrate astfel, potrivit reglementărilor privind piaţa de capital.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende filip lumi filip lumi In anul 2009 am repartizat o parte din profitul net, aferent anului 2008, in contul 117, la cerintele banci. Pot repartiza acum , in 2010, aceasta suma in ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe dididende dana_coman dana_coman Cum se calculeaza corect imp. pe dividende.Am in brut 158.353 lei cum se calculeaza corect impozitul pe dividende pt. aceasta suma? Cineva mi-a spus in ... (vezi toată discuția)
Impozitare dividende aurelia70 aurelia70 O societate are ca si actionar majoritar(90%) o alta societate.La inchiderea exercitiului financiar prima societate are profit si vrea sa plateasca dividende ... (vezi toată discuția)