avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furtul
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furtul

Buna .O sa va relatez in rindurile de mai jos un caz de furt si astept niste raspunsuri din partea dvs.
3 baieti intr-o seara de sambata se duc si fura din curtea unui consatean un aparat de sudura.A doua zi se intilnesc cu alti 3 baieti si le spun ca ei au sustras cu o seara mai inainte de la cineva un aparat de sudura .In urma acestei discutii au cazut de acord si ceilalti 3 baieti sa le spunem din grupul B impreuna cu unul dintre baietii din grupul A sa mai dea o raita pe acolo ca oamenii n-au simtit nimic ptr ca stau numai beti.In seara de duminica se hotarasc sa mearga acesti 4 baieti si sustrag 3 saci de porumb.In acest grup 2 sunt majori iar ceilalti 2 minori.A doua zi Luni s-a aflat cine a sustras porumbul.Au fost chemati la politie ptr. audieri 3 dintre baieti.In timpul audierilor a fost chemata si persoana de la care s-a sustras aceste bunuri,acesta cind i-a vazut acolo a zis catre unul dintre ei sa spuneti si despre aparat ca tot voi la-ti furat ,unul dintre ei a zis ca nu noi am furat ci baieti ceilalti din grupul A.Si uite asa impusca politia 2 iepuri deodata.Dupa niste discutii cu pagubitul acesta se intorce la politie si spune ca aparatul de sudura l-a gasit in curte si isi retrge plingerea privind aparatul iar cei trei saci de porumb au fost recuperati si ei. Deci prejudiciul acoperit.Ce risca aceste 2 grupuri
-ce pedeapsa ar putea primi cei 3 din grupul A ptr aparat?
-ce pedeapsa ar putea primicei din grupul B ptr. 3 saci de porumb?
-ce pedeapsa ar putea primi cel din grupul A ptr. ca el le-a aratat si a participat si la sustragere celor 3 saci de porumb.
Se va tine cont ca la acest furt au participat si minori iar cei care vor fi pedepsiti ptr. acest lucru vor fi cei majori? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:32, 1 Iulie 2010
Toti risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 15 ani. Cel care a participat la ambele infractiuni poate fi trimis in judecata pentru 2 fapte de furt calificat, în concurs. Cei care sunt majori risca un spor de pedeapsa avand in vedere ca au savarsit infractiunea impreuna cu alte persoane care erau minori. Cat priveste minorii, limitele de pedeapsa se reduc la jumatate. Daca nu au alte antecedente se poate primi o sanctiune administrativa. Daca au, este foarte podibil sa fie trimisi in judecata.
Din discutiile puratate co domnii de la politie am inteles ca dosarul urmeaza sa plece la parchet cu propunere de amenda administrativa ceva de genu art 18 indice 1 si ati adus discutia daca are cineva antecedente penale , ce am aflat de la ei au spus ca nici unul nu are pina in prezent antecedente penale.Pa si va urez o zi buna .
Daca procurorul confirma referatul organului de cercetare penala au scapat ieftin.Altii sunt condamnati pentru un furt de mobil care valoareaza max.100 lei.
In aprecierea faptelor conteaza si valoarea prejudiciului.
Faptul ca partea vatamata isi retrage plangerea n-are importanta in infractiunea de furt.Sustinerea ca a fost in eroare si ca aparatul de sudura nu a fost sustras sunt in contradictie cu declaratiile martorilor(grupul B).
Incadrarea juridica art. 209 alin 1 lit.a, i din Codul penal - inchisoare de la 3 la 15 ani. ? Nu prea cred ca ii va scoate de sub urmarire penala fiind furt calificat , nu vb aici de furt simplu. Recuperarea prejudiciului poate constituii doar o circumstanta atenuanta iar retragerea plangerii nu inlatura raspunderea penala.
Se retin doua infractiuni de furt calificat impotriva celor doua grupuri,iar pentru cel de al doilea grup circumstanta agravanta prev.de art.75 lit.c c.pen referitoare la participarea la infractiune a unui minor alaturi de majori

Chiar daca prejudiciul a fost acoperit,fata de circumstantele agravante care ar rezulta este dificil ,daca nu imposibil de crezut cu privire la aplicarea unei sanctiuni cu amenda administrativa aplicata de procuror,conf.art.18/1 c.pen

Alte discuții în legătură

Furt in tren amy_dyly_2008@yahoo.com amy_dyly_2008@yahoo.com #-o buna ziua am 20 de ani intro seara dintro prostie am furat cu un coleg o statie de emisie receptie dintr-un tren iar prietenul meu a fost prins de politia ... (vezi toată discuția)
Furt calificat luizadavidd luizadavidd ma poate ajuta si pe mine cineva va rogggggggg fratele meu impreuna cu cativa prieteni au furat de la niste cabane teelvizoare combine muzicale grupuri de ... (vezi toată discuția)
Furt g3o g3o Buna seara.Am o nelamurire.O persoana X sa zicem a fost prinsa ca a furat un sac cu detergent dintr-un magazin prin camera video.A fost dusa la politie in urma ... (vezi toată discuția)