as dori foarte mult sa stiu care ar fi demersurile unui divort intre un cetatean roman si un cetatean egiptean,casatoria este in rit islamic insa a fost inregistrata si in romania,detinand certificat romanesc de casatorie.in prezent ne aflam in romania,cetateanul egiptean detinand permis de rezidenta pe 2 ani,existand si un copil la mijloc,copil nascut in romania.am cerut informatii ambasadei egiptene din bucuresti insa domniile lor nu sunt in masura sa ma informeze.
buna ziua.
competenta apartine judecatoriei din raza ultimului domiciliu comun al sotilor .
astfel, daca ultimul domiciliu a fost in romania, investiti instanta de judecata cu actiunea de divort si incredintarea minorului .
cu tot respectul,am inteles ca aceasta casatorie se poate anula doar in locul in care a fost facuta deoarece este una islamica nicidecum in romania,doar dupa ce se obtine actul de divort egiptean,se va putea inainta procesul de anulare a certificatului de casatorie romanesc .
Va contrazic. Leea care relementeaza divortul dv este 105/1992 conform careia
Art. 20. - Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
Art. 21. - Conditiile de fond cerute pentru incheierea conventiei matrimoniale sint cele stabilite de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.
Regimul si efectele conventiei matrimoniale sint cirmuite de legea aleasa prin acord de catre viitorii soti, iar in lipsa, de legea prevazuta de art. 20.
Aceeasi lege stabileste daca este posibila modificarea sau inlocuirea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. Modificarea sau noua conventie matrimoniala nu poate aduce prejudicii tertilor.
Art. 22. - Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
Linistita puteti inainta cererea pentru desfacerea casatoriei... chiar si numai in lumina principiului "aplicarea legii mai favorabile".
Dupa divort e in sarcina lui sa isi inregistreze divortul la autoritatile egiptene.
Cum adica se poate "anula" aceasta casatorie? Pentru ca anulare si desfacere (divort) nu e acelasi lucru! Doriti sa divortati sau sa anulati casatoria? Banuiesc ca divortul il doriti... si atunci e... ca oricare alt divort din RO.
Pentru anulare e corect: numai in Egipt e posibil.