avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Sunt infiata de la varsta de 2 luni.IN prezent am 28 de ani.Tatal meu a decedat in anul 2004 si nu am facut succesiunea.In anul 2006 m-am mutat de acasa cu chirie deoarece nu m-am mai inteles cu mama si nu am mai tinut legatura cu ea.familia mea adoptiva detine doua apartamente.Unul este mostenirea mamei de la parintii ei in urma decesului acestora,iar celalalt in care am locuit cu totii pana a murit tata,este pe numele mamei de fata.Cel din urma apartament este cumparat de parintii mei in anul 1973 in rate,in timp ce mama si tata traiau in concubinaj.In 1974,la data de 7 feb,au incheiat casatoria,locuinta ramanand si pana in momentul de fata pe numele mamei de fata.Tatal fiind decedat,iar eu nemailocuind cu mama,aceasta poate sa vanda sau sa treaca altcuiva vreunul din apartamente?CE drepturi am eu,copil infiat fiind cu acte in regula?Mentionez ca nu mai am frati sau surori.
Din cele de mai sus, rezulta ca tatal dvs. nu avea nici un bun mobil/imobil la data deschiderii succesiunii ( data decesului). Asa ca nu aveti ce sa mosteniti daca nu a lasat nimic.
Cele doua imobile sunt ale mamei dvs. - unul mostenit de ea si unul achizitionat de ea inainte de casatoria cu tatal dvs. In prezent e imposibil de demonstrat ca a participat si el cu bani.
Deci poate sa faca ce doreste cu ele.

O sa o mosteniti pe mama dvs. dupa decesul ei.

aveti drept de mostenire ca orice copil nascut...chiar daca sunteti infiata.
mama adoptiva, cu bunurile ei poate face ce vrea...ca orice om de altfel.
Prin adoptie a luat nastere filiatia si rudenia civila intre adoptat si adoptator. La mostenire, daca veti deschide succesiunea, veti veni dumneavoastra in calitate de fiica adoptata cu efecte depline si mama dumneavoastra care are dreptul la 1/4 din masa succesorala insa asupra bunurilor care au apartinut tatalui dumneavoastra. Daca bunurile sunt ale mamei dinainte de casatorie nu aveti ce sa mosteniti.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2010
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiere si efecte Andraramona Andraramona Buna ziua,sunt o fata infiata de un barbat de la varsta de 10 ani.tatal natural a renuntat definitiv la mine. As dori sa stiu daca actualu tata care ma infiat ... (vezi toată discuția)
Copil infiat marilyn22 marilyn22 Am 28 de ani si sunt infiata de la varsta de 2 luni cu acte in regula.Nu mai am frati sau surori.In 2004 a murit tatal meu,iar mama a refuzat sa facem ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)