Altfel spus, daca o companie pierde foarte mult bani, e un argument solid sa desfiinteze posturi?
Ce spun doctrinarii in privinta acestui lucru? Cat de grava trebuie sa fie situatia financiara a firmei?
Intreb pt ca firma in care lucrez lucreaza cu bugete de zeci sau sute de milioane de euro, In 2009 a avut 80% profit si crestere iar anul acesta a pierdut sa zice, niste bani. cu toate acestea, senzatia mea e ca pierderile nu sunt atat de mari incat sa justifice desfiintari de posturi.
Credeti ca are rost sa merg in instanta? Am auzit de la o prietena avocat stagiar (deci foarte tanara) ca firma trebuie sa fie capabila sa demonstreze ca fara desfiintarea postului meu, nu s-ar putea descurca cu cheltuielile. Asa este?
Stiu ca nu este corect, drept etc., dar la noi se poate nu gandim toti la fel, dvs. ganditi ca angajatul pus in aceasta situatie, angajtorul ca cel care vrea sa-si asigure un profit
Sincer nu stiu cum isi fac angajatorii planul, dar si eu si dvs. daca am fi in locul lor am vrea sa ne protejam investitiile, viitorul
In ceea ce priveste masurile active de combatere a somajului asta nu are legatura cu angajatorii in general, aici intervine statul prin cursuri si programe de reconversie / recalificare profesionala
in ceea ce priveste atacarea deciziei de concediere in instanta nimeni nu va ia acest drept
1. Masurile active de combatere a somajului sunt luate de catre stat si nu de catre angajatori.
2. Angajatorul isi organizeaza activitatea asa cum doreste el, in vederea unei activitati profitabile lui.
3. Colega mea @titiana v-a spus cum e cu art.65(2) din Codul muncii.
4. Nici un act normativ nu prevede si nu explica ce inseamna cauza reala si serioasa.
Exista un act care specifica ce inseamna pt o companie o ''situatie economica dificila''. exista in codul muncii adnotat, din pacate nu am acces la adnotari, codul muncii pe care il detin eu, nu are adnotari. Daca cineva are aceste adnotari, poate verifica la articolul 65.2 aceste explicatii.
Cand voi intra in posesia lor, vi le voi impartasi si dvs.
Legea zice ca angajatii beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si atat. Nu zice cine tre sa ia aceste masuri, statul sau companiile. Logica mea spune ca ambele. Pt ca daca firmele creeaza someri cu duiumul, asta interfereaza cu intentiile statului. Adica fac ceva ce contravine politicii de resurse umane a statului. e de bun simt, zic eu.
Adnotarile nu sunt acte normative care reglementeaza situatia pe care o solicitati, adnotarile sunt punctele de vedere/ interpretarile specialistilor/profesorilor.
Concedieri
snowgirl19
Buna ziua!
incepand cu 1 ianuarie am fost anuntata ca urmeaza sa disponibilizam cativa oameni pe motive economice. Astfel, vom fi nevoiti sa desfiintam ... (vezi toată discuția)