Vârsta dvs. va fi în curând de 54 de ani (apropo,
La mulţi ani! pentru ziua de mâine :D ).
Nu ştiu durata stagiului dvs. de cotizare, dar, probabil, este apropiată de vechimea în muncă pe care o aveţi (22 de ani).
Potrivit Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale(
[ link extern ] ):
- vârsta aproximativă pentru
pensia pentru limită de vârstă ar fi de 58 de ani (cf. Anexa 3 la lege) - deci, e inaplicabilă.
- pentru
pensionare anticipată trebuie (cf. art. 49 din lege) să fi depăşit cu cel puţin 10 ani stagiul complet de cotizare şi să aveţi o vârstă cu maxim 5 ani sub vârsta standard (în cazul dvs. să aveţi mai mult de 53 de ani) - stagiul complet de cotizare corespunzător ar fi de 26 de ani... nu prea cred că e cazul dvs.
- nu sunt şanse nici la
pensionarea anticipată parţială (cf. art. 50) pentru că nu cred că aţi depăşit stagiul complet de cotizare (26 de ani)...
Acum, sunt multe variabile pe care trebuie să le luaţi în calcul şi ţin de detaliile carierei dvs. profesionale (condiţii deosebite, speciale, grele; stagii asimilate etc.), de aceea cred că o vizită pe la Casa de Pensii ar fi mult mai utilă decât tentative de soluţie via Internet. Trebuie să aibă acolo o persoană responsabilă cu acordarea unor astfel de informaţii foarte tehnice (ar fi bine să aveţi la îndemână şi carnetul de muncă sau vreo adeverinţă care să dovedească vechimea în muncă). Tatonaţi terenul cu un telefon înainte de a face vizita.