avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie anticipata

Care sunt conditiile in care se poate iesi la pensie anticipata daca sunt nascuta pe 30.06.1953 si am in munca o vechime de 22 ani . In momentul de fata lucrez la o societate si as vrea sa stiu daca se poate si cand. V a multumesc!

Cel mai recent răspuns: dislexic , utilizator 12:12, 1 Iulie 2007
Vârsta dvs. va fi în curând de 54 de ani (apropo, La mulţi ani! pentru ziua de mâine :D ).
Nu ştiu durata stagiului dvs. de cotizare, dar, probabil, este apropiată de vechimea în muncă pe care o aveţi (22 de ani).

Potrivit Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale([ link extern ] ):

- vârsta aproximativă pentru pensia pentru limită de vârstă ar fi de 58 de ani (cf. Anexa 3 la lege) - deci, e inaplicabilă.

- pentru pensionare anticipată trebuie (cf. art. 49 din lege) să fi depăşit cu cel puţin 10 ani stagiul complet de cotizare şi să aveţi o vârstă cu maxim 5 ani sub vârsta standard (în cazul dvs. să aveţi mai mult de 53 de ani) - stagiul complet de cotizare corespunzător ar fi de 26 de ani... nu prea cred că e cazul dvs.

- nu sunt şanse nici la pensionarea anticipată parţială (cf. art. 50) pentru că nu cred că aţi depăşit stagiul complet de cotizare (26 de ani)...

Acum, sunt multe variabile pe care trebuie să le luaţi în calcul şi ţin de detaliile carierei dvs. profesionale (condiţii deosebite, speciale, grele; stagii asimilate etc.), de aceea cred că o vizită pe la Casa de Pensii ar fi mult mai utilă decât tentative de soluţie via Internet. Trebuie să aibă acolo o persoană responsabilă cu acordarea unor astfel de informaţii foarte tehnice (ar fi bine să aveţi la îndemână şi carnetul de muncă sau vreo adeverinţă care să dovedească vechimea în muncă). Tatonaţi terenul cu un telefon înainte de a face vizita.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2007
klewos, utilizator

Daca ati lucrat doar in conditii normale de munca (fosta grupa III ), nu aveti dreptul la pensie anticipata (sau pensie anticipata partiala) , pt ca nu indepliniti conditiile de stagiu de cotizare. In cazul in care ati lucrat 20 de ani in conditii deosebite de munca ( fosta grupa II) ati putea iesi acum :) Altfel mai aveti 6 ani de asteptat #-o
Imi pare rau ca va dau vesti neplacute de ziua Dvs, dar asta e legea. Oricum va doresc sanatate si LA MULTI ANI ! :)

Tot in legatura cu acest subiect: mama mea are 6 ani efectuati in conditii grele de munca (conform tabelului 1 de la art. 41 legea 19 i s-ar reduce cu 1 an varsta de pensionare) si 32 de ani in conditii normale de munca.
Mai mult, indeplineste conditiile privind pensia anticipata, avand 10 ani peste stagiul de cotizare care, ptr varsta ei (53 de ani impliniti) ar fi 26 de ani.
Asadar, poate iesi la pensie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)
Pensie pt d-nul gheorghe bodo gabriella bodo gabriella buna ziua, ma numesc Gheorghe am 53 de ani impliniti, 39 ani vechime din care 10 ani grupa a 2-a. Cand pot pleca in pensie si de care anticipata sau ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata (fara diminuare) haurespaulina haurespaulina Nascuta 14.03.1958 / ani lucrati in romania 26 si 11 luni in grupa ll-a / ani lucrati in italia 7. Cand pot iesi la pensie anticipata fara penalizari si ce ... (vezi toată discuția)