avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatia de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatia de plata

este obligatorie procedura somatiei de plata in cazul unui contract de transport?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:11, 7 Septembrie 2007
Nu e prevazuta nicaieri obligativitatea somatiei - o parcurgi daca vrei:)
Asa ca... ai de ales: ori procedura comuna ori cea a somatiei de plata.
Subscriu... E alegerea ta, desi parerea mea e ca ti-ar conveni mai degraba procedura somatiei de plata decat cea a dreptului comun.

Asta in cazul in care prin somatie de plata nu intelegi punerea in intarziere a debitorului sau invitatia la conciliere...
Somatia de plata este de preferat datorita taxei de timbru care este mult mai mica si datorita termenelor de judecata mai scurte.
Ordonanţa privind procedura somaţiei de plată reglementează o modalitate simplă, operativă de obţinere a titlului executoriu după modelul reglementării din Codul francez, cunoscută sub numele "injocţiunii de plată".
Procedura somaţiei de plată se aplică doar creanţelor certe, lichide, exigibile ce reprezintă o obligaţie de plată a unor sume de bani asumate prin contract, constatat printr-un înscris, ori determinate potrivit unui statut reglementat printr-un act scris care este însuşit de părţi prin semnătură, ori într-un alt mod admis de lege şi care testă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice fel de alte prestaţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata facturi. cum il dau in judecata? bbn_1982 bbn_1982 Buna ziua! Am de recuperat niste bani de la un client din anul 2008. Luna trecuta am trimis o notificare cu confirmare de primire pe adresa acestuia, dar a ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata contract de imprumut gouthough gouthough un contract de imprumut sub semnatura privata, eventual cu data certa la avocat, poate deveni titlu executoriu prin somatie de plata? Ideea ar fi sa evit o ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere la plata - somatie de plata protos protos Societatea la care lucrez a incheiat un contract cu CNADNR pentru achizitionarea rovinietei in anul 2005, urmand a achita contravaloarea acestora in 4 rate, ... (vezi toată discuția)