Buna ziua!
Situatia mea este urmatoarea:am lucrat cu carte de munca din 2004 si pana in aprilie 2009 cu norma intreaga , iar din aprilie pana in sptembrie cu 4 ore, iar din septembrie pana in noiembrie cu 2 ore, dupa care patroana m-a concediat datorita situatiei economice.Nu am beneficiat de somaj pt. ca se pare ca la 2 ore pe zi nu se acorda.Din noiembrie si pana in prezent nu mi-am gasit de lucru cu carnet de munca.Am 34 de ani, nu am copii , dar intentionez sa am un copil.
Acesta este motivul pentru care doresc sa-mi depun cartea de munca la firma unei prietene,cu jumatate de norma si sa achit bineanteles toate contributiile la stat , prevazute atat in sarcina angajatului cat si a angajatorului.
Doresc sa fac acest lucru pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, intrucat imi este teama ca e posibil sa ramana si sotul fara loc de munca si asa sa am eu macar acest ajutor.
Intrebarile mele sunt:
1.Imi acorda statul indemnizatia de crestere a copilului daca cotizez 1 an de zile innainte de nastere pentru 4 ore la salariul minim pe economie?
2.Cat trebuie sa cotizez in total pe luna la jumatate de norma (4 ore), si evident la jumatae din valoarea salariului minim pe economie?Am in vedere intreaga contribuitie (a salariatului si a angajatorului).
Va rog sa nu ocoliti subiectul meu, am mare nevoie de un raspuns.
buna ziua
sunt aproximativ in aceeasi situatie.
lucrez de 2 ani la o firma cu norma intreaga si cu un salaraiu de 1240 ron pe cartea de munca, dar primesc 1200 ron bani in mana .Incepand de azi vor sa ma treaca cu 4 ore pe cartea de munca ,dar voi lucra in continuare 8 ore ,si cu salariul minim pe economie.(am si studii superioare dar inca nu am adus diploma la firma).Nu as vrea sa accept situatia cu 4 ore deoarece am intrebat la o firma de contabilitate si am inteles ca daca raman insarcinata , cu toate ca in lege scrie ca beneficiezi de indemnizatie , au spus ca au avut cazuri in care se gasesc motive si nu primesti banii de la stat.
Am propus sefului sa-mi zica ce impozit plateste pt salariul meu si poate mai cotizez si eu cu o suma numai sa nu apar cu 4 ore.
va rog sa-mi spuneti cat plateste firma la stat pt salariul meu de 1240 ron ? dar pt un salariu de 900 sau 720 lei.
deoarece am de ales intre aceste sume, si binenteles sa stiu cat trebuie sa mai platesc din buzunarul meu la stat.
Va rog mult de tot daca aveti cumva si alte soltii sa-mi propuneti.
multumesc
Ordonanta de urgenta nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului prevede obligativitatea, ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, persoana care va beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului Fiscal.
Chiar daca aveti contract de munca cu norma redusa, venitul obtinut este supus impozitului pe venit, deci, va incadrati la ceea ce prevede legea si veti primi indemnizatia pentru cresterea copilului.
Totalul impozitelor care se plateste catre stat pentru un salariu de 600 lei (salariul minim pe economie), fara persoane in intretinere, este 312 lei (173 lei=datorat de angajator si 139=datorat de angajat).
Totalul impozitelor pentru jumatate din salariul minim (300 lei)=138 lei (angajat=51, angajator=87).
Totalul impozitelor pentru un salariu lunat brut de 720 lei=383 (angajat=176 si angajator=207).
Totalul impozitelor pentru un salariu lunar brut de 900 lei=490 lei (angajat=230 si angajator=260).
Totalul impozitelor pentru un salariu lunar de 1240 lei=691 (angajat=335, angajator=356).